Σελιδες

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τα βότανα στη διατροφή μας


Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ακούγεται επιτακτικά ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε μια πιο υγιεινή διατροφή, αλλά και πλούσια σε γεύση. Τα βότανα, τα χόρτα και τα λαχανικά μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό! Και εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο διαχωρισμός ανάμεσα στα βότανα και τα χορταρικά είναι πολύ δύσκολος, αφού τα περισσότερα φυτά έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί σε θεραπευτικές μεθόδους. Πολύ απλά θα επαναλάβουμε αυτά που πίστευαν οι γιατροί της αρχαιότητας ότι είναι και τροφές και φάρμακα.

Η περιοχή που καταναλώνονται τα περισσότερα χόρτα είναι αναμφισβήτητα η Μεσόγειος. Στην Κρήτη η κατανάλωση χορταρικών αποτελεί τρόπο ζωής, και είναι αξιοσημείωτο ότι πολλά από αυτά καταναλώνονται ωμά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το κρητικό διατροφικό πρότυπο θεωρείται το πιο υγιεινό του κόσμου.

Στην Πελοπόννησο τα βότανα πλουτίζουν ακόμη περισσότερο τη γεύση. Εδώ ακόμη και η πολύ αρωματική ρίγανη του Ταϋγέτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λαχανικό!

Κάθε χώρα έχει βέβαια και τις δικές της γευστικές συνήθειες, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει και το δικό της βότανο. Και βέβαια αν η ρίγανη είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε όλη την Μεσόγειο, ο άνηθος και ο μαϊντανός είναι τα βότανα που χρησιμοποιούνται περισσότερο στην Ελλάδα, το θυμάρι στην νότια Γαλλία και στην νότια Ιταλία, το κόλιαντρο στην Κύπρο και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Ο συνδυασμός λαχανικών χορταρικών και βοτάνων σηματοδοτεί την επιστροφή του σημερινού ανθρώπου σε πιο υγιεινά πρότυπα, και μαζί με το ελαιόλαδο αποτελεί την κουζίνα του ελαιόλαδου, που έθρεψε για αιώνες γενιές αγροτών των περιοχών γύρω από την Μεσόγειο। Γιατί το φρουτώδες άρωμα του θείου αυτού προϊόντος, όχι μόνον συνδυάζεται ιδανικά με το σύνολο όλων σχεδόν των φαγητών με χορταρικά και βότανα, αλλά αποδεικνύεται αληθινός θησαυρός για την υγεία μας!

Πηγή:Βοτανολογική Β. Σκουμπρής

1 σχόλιο:

  1. Πολύ-πολύ όμορφα και κατατοπιστικά όλα αυτά. Βέβαια ξέρουμε για τη χρήση και τη νοστιμιά που αφήνουν τα βότανα στις τροφές μας, αυτό που δεν ήξερα είναι, ποια βότανα συνηθίζονται σε διάφορα άλλα μέρη.
    Ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή