Σελιδες

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Καλλυντικά χωρίς βαναυσότητα




Σε καλό δρόμο βρίσκεται η διαδικασία για την πλήρη κατάργηση των δοκιμών χημικών συστατικών καλλυντικών σε ζώα, που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο του 2013. Η αναγκαιότητα για έλεγχο όχι in vivo αλλά in vitro φαίνεται ότι οδηγεί στην καινοτομία! ΄Ετσι, πριν από λίγες μέρες στο Euroscience Open Forum στο Δουβλίνο επιστήμονες παρουσίασαν νέες εφαρμογές στο πλαίσιο του SEURAT-1 (Safety Evaluation Ultimately Replacing Animal Testing) κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Κοινός στόχος των ερευνών, που πραγματοποιούνται από τον Ιανουάριο του 2011 σε 70 πανεπιστήμια και υποστηρίζονται από το ερευνητικό κέντρο της Ε.Ε., δεν είναι μόνο η διακοπή των δοκιμών σε ζώα αλλά και η υψηλή ποιότητα προστασίας του καταναλωτή. Από  την στιγμή που θα εντοπιστεί η μεθοδολογία, μπορεί να εφαρμοστεί σύμφωνα με τους ειδικούς και σε άλλα είδη χημικών προϊόντων πέραν των καλλυντικών - απορρυπαντικά, εντομοαπωθητικά, φυτοφάρμακα και άλλα.

Μια εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε είναι η εξής: τα ανθρώπινα κύτταρα από το δέρμα ή το αίμα να αξιοποιηθούν σε μια νέου τύπου in vitro δοκιμή τοξικότητας. Δημιουργώντας τέτοια «πρότυπα» κύτταρα ελέγχεται η τοξικότητα ευρύτερα σε κύτταρα ζώντων οργανισμών και όχι μόνο σε κύτταρα ζώων. Μια, άλλωστε, από τις προκλήσεις, όσων εργάζονται στην πρωτοβουλία SEURAT-1 είναι η δημιουργία τέτοιων πλεγμάτων κυττάρων, από τα οποία αποτελείται η καρδιά, το συκώτι, το ήπαρ κτλ.

Σημαντικό επίτευγμα

΄Ενα άλλο επαναστατικό επίτευγμα είναι η δημιουργία μιας μικρογραφίας βιολογικού «αντιδραστήρα». Οι αισθητήρες αναπαριστούν σε μικρογραφία το περιβάλλον ενός οργάνου του ανθρώπινου σώματος, αναπτύσσοντας τους αντίστοιχους ιστούς. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα συκώτι σε μορφή «τσιπ», το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει για να διαπιστωθεί ποιες χημικές ουσίες είναι τοξικές για το ήπαρ.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ε.Ε. η απαγόρευση των δοκιμών ολοκληρωμένων σκευασμάτων σε ζώα ισχύει ήδη από τις 11 Σεπτεμβρίου 2004. Στις 11 Μαρτίου 2009 ο κανονισμός επεκτάθηκε και σε συστατικά ή συνδυασμούς συστατικών, εξαιρώντας όμως ορισμένες ειδικές κατηγορίες πειραμάτων.
Σκοπός της Ε.Ε. είναι να γίνει επανεξέταση όλων το 2013. Αν έως τότε έχουν αναπτυχθεί οι απαιτούμενες τεχνολογίες για εναλλακτικές μεθόδους ελέγχου της ασφάλειας των προϊόντων, η κατάργηση θα είναι ολοκληρωτική, αλλιώς θα δοθεί σχετική παράταση έως το 2019.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Η Cruelty Free International ενώνει δυνάμεις  με την The Body Shop στην Ελλάδα και ζητά την παγκόσμια απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα για καλλυντικά. Μια παγκόσμια αίτηση για την απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικά προϊόντα ξεκινάει στα καταστήματα The Body Shop στην Ελλάδα ως μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας της Cruelty Free International για Καλλυντικά χωρίς Βαναυσότητα. H Cruelty Free International, είναι μία παγκόσμια οργάνωση με στόχο τον τερματισμό της χρήσης των ζώων για τη δοκιμή καλλυντικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

Εκατομμύρια πελάτες της The Body Shop μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της σε 65 χώρες ανά τον κόσμο θα μπορούν να υποστηρίξουν τη μεγαλύτερη και πιο φιλόδοξη εκστρατεία που έχει οργανωθεί μέχρι σήμερα με σκοπό την παγκόσμια απαγόρευση της χρήσης ζώων σε δοκιμές καλλυντικών. Εκτός από τη συνεργασία με τα κατ’ εκτίμηση 275 εκατομμύρια ανθρώπους που επισκέπτονται τα καταστήματα The Body Shop ετησίως, η Cruelty Free International θα συνδεθεί και με τους δικτυακούς τόπους της The Body Shop, που φιλοξενούν εκατομμύρια πελάτες ετησίως.

Παρά το γεγονός ότι ισχύει απαγόρευση για τη διεξαγωγή πειραμάτων σε ζώα για καλλυντικά προϊόντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2009, εξακολουθεί ωστόσο να είναι δυνατή η πώληση καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα εκτός της ΕΕ. Η απαγόρευση των πωλήσεων που θα απέτρεπε αυτή την κατάσταση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2013, αλλά αυτό θα μπορούσε πλέον να καθυστερήσει έως και δέκα χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, δεκάδες χιλιάδες ζώα μπορεί να συνεχίσουν να πεθαίνουν σε σκληρές δοκιμές καλλυντικών για προϊόντα ομορφιάς που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και επειδή είναι ασαφής ο κατάλογος των εταιριών ακόμα και ελληνικών που εξακολουθούν  και σήμερα να αγνοούν τις απαγορεύσεις της ΕΕ για την διεξαγωγή των πειραμάτων, και παραπλανούν τους καταναλωτές διαφημίζοντας συνήθως πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων τους τα εξής:

"αυτό το προϊόν δεν έχει ελεγχθεί σε ζώα",
"against animal testing",
ή λένε όταν ερωτηθούν από καταναλωτές:
"τα συστατικά μας δεν έχουν ελεγχθεί σε ζώα τα τελευταία 5 χρόνια"

και βάζουν διάφορα κουνελάκια στις συσκευασίες τους, τα οποία μπορούν όλα να θεωρηθούν παραπλανητικά. Τα προϊόντα τους ΔΕΝ είναι cruelty-free. Το μόνο σήμα με κουνελάκι που δείχνει ότι το προϊόν είναι πραγματικά cruelty-free και αξίζει να αγοράζει κανείς είναι το (αυθεντικό) leaping bunny. Η συσκευασία πρέπει να αναγράφει:

                 LEAPING BUNNY LOGO - ΖΗΤΉΣΤΕ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΜΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΣΉΜΑ
 Ακόμα και ο FDA των ΗΠΑ (Food and Drug Administration, κάτι σαν τα δικά μας ΕΦΕΤ και ΕΟΦ), προειδοποιεί τους πολίτες ότι οι παραπάνω είναι κενές δηλώσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Πηγές: