Σελιδες

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Επικίνδυνη η μείωση του όζοντος πάνω από την Αρκτική


Τα επίπεδα του όζοντος πάνω από την Αρκτική παρουσιάζουν μια πρωτοφανή αραίωση εξαιτίας των ιδιαίτερα ψυχρών συνθηκών που επικράτησαν το χειμώνα στη στρατόσφαιρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.


Επίσης τον Μάρτιο διαπιστώθηκαν, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, κενά όζοντος στην Γροιλανδία και τη Σκανδιναβία.

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου 40% του όζοντος στην στρατόσφαιρα έχει καταστραφεί ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ρεκόρ ανερχόταν στο 30%.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αν και η θερμοκρασία στην Αρκτική αυτό το χειμώνα ήταν σχετικά υψηλή, η θερμοκρασία 15 - 20 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος της Γης παρουσίασε κατακόρυφη πτώση.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού Μισέλ Ζαρό, ο βαθμός της απώλειας του όζοντος κατά τη διάρκεια του χειμώνα επηρεάζεται από τις εκάστοτε μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν.

"Τα αποτελέσματα του 2011 για το όζον δείχνουν ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να παρακολουθούμε στενά για τα προσεχή χρόνια την Αρκτική" δήλωσε ο ίδιος. Η απώλεια του όζοντος επιτρέπει υπεριώδεις ακτίνες Β να διαπερνούν την ατμόσφαιρα, γεγονός που σχετίζεται με την αύξηση της εμφάνισης καρκίνου του δέρματος ακόμη και για βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο εκτός από τις καιρικές συνθήκες το όζον κατά κύριο λόγο επηρεάζουν οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα και παρά τις προσπάθειες που γίνονται για τον περιορισμό τους, η τρύπα του όζοντος, δεν πρόκειται να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2045 - 2060 προειδοποιούν οι επιστήμονες।

Πηγή: Ελευθεροτυπία