Σελιδες

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η δίαιτα Ντουκάν (παραλλαγή του Άτκινς), η νέα μόδα




O Pierre Dukan

Από το περασμένο φθινόπωρο, το βιβλίο «Dukan Diet» του δρ Πιερ Ντουκάν – του γάλλου νευρολόγου που εγκατέλειψε τη νευρολογία για τη διαιτολογία – έχει πουλήσει πάνω από 250.000 στη Βρετανία. Η δίαιτα Ντουκάν, η οποία βασίζεται στις πρωτεΐνες υπάρχει από το 2000 στη Γαλλία αλλά την παγκόσμια φήμη την απέκτησε πριν λίγους μήνες χάρη στην κυρία Κάρολ Μίντλτον, τη «βασιλική πεθερά» που δήλωσε έχασε δύο κιλά σε τέσσερις μέρες κάνοντας τη συγκεκριμένη δίαιτα. Πρόσφατα, η δίαιτα Ντουκάν πέρασε και στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού, στις ΗΠΑ, αποκτώντας οπαδούς και πολέμιους.

Πριν από 35 χρόνια, ο Ντουκάν είχε την ιδέα μιας δίαιτας με λίγα λιπαρά και πολλές πρωτεΐνες από έναν φίλο του, ο οποίος ζητούσε να του δώσει κάποιες διατροφικές συμβουλές, λέγοντάς του ότι θα κάνει τα πάντα – εκτός από το να κόψει το κρέας. «Του είπα να τρώει επί πέντε μέρες μόνο κρέας, ψάρι και κάποια γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών», αφηγείται. «Την έκτη μέρα ήρθε προβληματισμένος στο ιατρείο μου και μου ζήτησε να ζυγιστεί, γιατί η ζυγαριά του είχε χαλάσει και έδειχνε πως είχε χάσει πέντε κιλά». Η ζυγαριά δεν είχε κανένα πρόβλημα – όντως είχε χάσει πέντε κιλά. Συνέχισε τη δίαιτα για άλλες πέντε μέρες και έχασε ακόμα τρία.

O δρ Ντουκάν λέει πως τον εξέπληξε τόσο πολύ η επίδραση που είχε αυτό που επινόησε, ώστε από τη νευρολογία μεταπήδησε στη διατροφολογία και πέρασε τα επόμενα… 35 χρόνια μελετώντας και τελειοποιώντας τη δίαιτά του.

Γιατί, όμως, επέλεξε τις πρωτεΐνες; Ανά γραμμάριο – εξηγεί – περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα λίπη, ενώ οι περισσότεροι υδατάνθρακες έχουν τόσο πολύπλοκη δομή, ώστε ο οργανισμός καταναλώνει πολλές θερμίδες για να τις επεξεργαστεί και να τις χωνέψει. Για τον δρα Ντουκάν, πάντως, το τελευταίο στάδιο της δίαιτας, αυτό της συντήρησης, είναι ίσως το πιο σημαντικό. «Πολλοί γιατροί πιστεύουν πως η δουλειά τους τελείωσε όταν αδυνατίσει ο ασθενής τους, αλλά, όταν τα κιλά του αναπόφευκτα αρχίσουν πάλι να συσσωρεύονται, υπάρχει θέμα», λέει.

«Από την άλλη, δεν θα μπορούσα να συστήσω σε κανέναν να κάνει δίαιτα για μια ζωή». Γι’ αυτόν τον λόγο δεν εκλαμβάνει καν ως δίαιτα το στάδιο της συντήρησης. Όποιος έχει ακολουθήσει κατά γράμμα τα δύο πρώτα στάδια και επέστρεψε σταδιακά στο φυσιολογικό φαγητό στο τρίτο, στο τέταρτο τρώει πια ό,τι θέλει, με μια μικρή θυσία: να τρώει μόνο πρωτεΐνες κάθε Πέμπτη. «Τρώγοντας μία μέρα την εβδομάδα μόνο πρωτεΐνες, μπορεί να χάσει έως ένα κιλό – και με αυτή την απώλεια διορθώνει τυχόν αύξηση», εξηγεί.

Η ιδέα της «πρωτεϊνούχας Πέμπτης» είναι πια τόσο εκτενής στη Γαλλία, ώστε «πολλές φορές, όταν τρώω σε κάποιο εστιατόριο την Πέμπτη, ακούω γύρω μου πελάτες να ζητάνε την μπριζόλα ή το ψάρι τους σκέτο, χωρίς καν λίγα λαχανικά», υποστηρίζει.

Γρήγορο αδυνάτισμα

Το μεγάλο δέλεαρ της συγκεκριμένης δίαιτας είναι η υπόσχεση ταχεία απώλεια βάρους, δίχως περιορισμούς στις ποσότητες που θα φάει κανείς, κάτι που επιτυγχάνεται σε τέσσερα στάδια:

1. Το πρώτο είναι η «ολομέτωπη επίθεση» κατά την οποία πρέπει κανείς να τρώει μόνο πρωτεΐνες, δηλαδή κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά με 0% λιπαρά για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από μία έως δέκα ημέρες, αναλόγως με τα κιλά που θέλει να χάσει. Αυτό είναι τέτοιο σοκ για τον οργανισμό, ώστε πολλοί αδυνατίζουνέως 3,5 κιλά μέσα σε πέντε μόλις μέρες. Αυτού του είδους η σύντομη, πρωτεϊνούχα διατροφή απαλλάσσει – σύμφωνα με τον επινοητή της – τους ιστούς από το περιττό νερό, αμβλύνει το αίσθημα της πείνας (όταν τρώμε μόνο πρωτεΐνες, λέει ο δρ Ντουκάν, ο οργανισμός παράγει κετονικά κύτταρα που αποτελούν πανίσχυρους καταστολείς της όρεξης) και διατηρεί τον μυϊκό τόνο και τη λάμψη του δέρματος.

2. Στη συνέχεια μπαίνουν τα λαχανικά. Οι μέρες της απόλυτης πρωτεϊνοφαγίας εναλλάσσονται με μέρες κατά τις οποίες καταναλώνονται πρωτεΐνες μαζί με απεριόριστες ποσότητες σαλάτας και λαχανικών. Σ’ αυτό το στάδιο, το σωματικό βάρος μειώνεται κατά περίπου 1 κιλό την εβδομάδα, αλλά θεωρητικά νιώθει κανείς υγιής και ευτυχισμένος. Επειδή, εξάλλου, δεν τίθεται περιορισμός στις ποσότητες των πρωτεϊνών και των λαχανικών, νιώθει κανείς χορτάτος.

3. Φτάνοντας κανείς στο επιθυμητό βάρος, οι τροφικές επιλογές του αυξάνονται καθώς μπαίνει στο τρίτο στάδιο – της σταθεροποίησης – κατά το οποίο εισάγονται στη διατροφή προοδευτικά φρούτα, ψωμί, τυρί και άλλοι υδατάνθρακες (όπως τα ζυμαρικά). Επίσης έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει δύο πλούσια, δίχως περιορισμούς, «εορταστικά» γεύματα την εβδομάδα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τα πάντα – από αλκοόλ και σοκολάτα έως βούτυρο και ψωμί. Το στάδιο της σταθεροποίησης σχεδιάστηκε ως το ενδιάμεσο μεταξύ της δίαιτας και της επιστροφής στο κανονικό φαγητό – και στόχος του είναι να βρει ο οργανισμός μια νέα ισορροπία με το νέο του βάρος.

O Ντουκάν υποστηρίζει πως για κάθε μισό κιλό που έχει χάσει ο οργανισμός απαιτούνται πέντε μέρες στο στάδιο της σταθεροποίησης για να μπορέσει να προσαρμοστεί και να δεχτεί εφ’ όρου ζωής το νέο βάρος.

4. Τελευταίο στάδιο:συντήρηση. Μπορεί κανείς να τρώει και να πίνει ό,τι θέλει, αρκεί να τηρεί τον τελευταίο κανόνα της δίαιτας: μία μέρα την εβδομάδα, κατά προτίμηση Πέμπτη, να τρώει μόνο πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών). Πόσο διαρκεί αυτό το στάδιο; Εφ’ όρου ζωής.

Oι θιασώτες της εν λόγω δίαιτας αυξάνονται διαρκώς και οι αφηγήσεις μέσα από τα blogs τους αποτελούν τις ζωντανές μαρτυρίες της επιτυχίας. Ωστόσο, το πρόγραμμα μπορεί να αποτύχει – και ο δρ Ντουκάν λέει πως αυτό μπορεί να συμβεί κατά τα πρώτα δύο στάδια, όπου είναι και πολύ περιορισμένες οι τροφικές επιλογές.

Αυτό τον σκόπελο υπερβαίνουν τα βιβλία με συνταγές μαγειρικής που επίσης έχει επινοήσει ο ευρηματικός δρ Ντουκάν. Η φιλοσοφία του είναι απλή: πώς μπορεί να βαρεθεί κανείς μια πρωτεϊνική «επίθεση», όταν μπορεί να τσιμπολογήσει λίγα μάφιν από πίτουρο βρώμης ή ένα «τσίζκεϊκ Ντουκάν»;

Τα μυστικά συστατικά: βρώμη και νερό

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίαιτας πρέπει να πίνει κανείς άφθονο νερό – 1,5 έως 2 λίτρα την ημέρα – και να τρώει έναν υδατάνθρακα: μία κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα. Το πίτουρο της βρώμης είναι πλούσιο σε σάκχαρα και πρωτεΐνες, αλλά το κύριο όφελός του είναι ότι περιέχει υψηλά επίπεδα διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες απορροφούν νερό στο έντερο και αποκτούν μέγεθος ίσο με το 20πλάσιο που έχουν δίχως νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθει κανείς χορτάτος, ενώ καταπραΰνει τη δυσκοιλιότητα, που θεωρείται αναμενόμενη έπειτα από τέσσερις μέρες στο πρώτο στάδιο της δίαιτας. Το πίτουρο της βρώμης έχει επίσης το πλεονέκτημα πως, όταν το χωνέψει ο οργανισμός, προσελκύει μόρια λίπους, σάκχαρα και τοξίνες και τα αποβάλλει, πριν προλάβουν να απορροφηθούν.

Ενα τυπικό πρωτεϊνικό μενού

Πρωινό. Καφές ή τσάι (με άπαχο γάλα και τεχνητό γλυκαντικό, εάν θέλει κανείς), δύο μικρά άπαχα γιαούρτια, 225 γραμμάρια άπαχο κότατζ τσιζ και μία φέτα γαλοπούλα, κοτόπουλο ή λίγων λιπαρών ζαμπόν ή ένα αυγό.

Δεκατιανό. Ενα μικρό άπαχο γιαούρτι ή 115 γραμμάρια άπαχο κότατζ τσιζ.

Μεσημεριανό. Μπούτι από κοτόπουλο ή φιλέτα σολομού ποσέ ή μπριζόλα με μαγιονέζα λάιτ.

Απογευματινό. Ενα άπαχο γιαούρτι και μία φέτα γαλοπούλα.

Βραδινό. Γαρίδες σοταρισμένες σε βότανα, εσκαλόπ κοτόπουλου και ένα πάνκεϊκ βρώμης.

1ο στάδιο

Τι επιτρέπεται

Oτιδήποτε δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο που ακολουθεί είναι απαγορευμένο κατά το πρώτο στάδιο:

Απαχο μοσχαρίσιο και βόειο κρέας ή κουνέλι (όχι χοιρινό ή αρνί). Αφαιρέστε όλο το ορατό λίπος και αποφύγετε τα παϊδάκια, διότι έχουν πολλά λίπη. Να το τρώτε ψητό, βραστό ή στον ατμό, δίχως βούτυρο, λάδι ή κρέμα γάλακτος – ούτε τις άπαχες εκδόσεις τους. Μπορείτε επίσης να το καταναλώσετε ως μπιφτέκι (αναμεμειγμένο με αυγά και μπαχαρικά) φρέσκο ή κατεψυγμένο.

Κοτόπουλο και γαλοπούλα, δίχως την πέτσα και τις φτερούγες.

Ζαμπόν άπαχο. Να αποφεύγετε τα καπνιστά.

Συκώτι (από μοσχάρι, βοοειδές ή κοτόπουλο).

Όλα τα ψάρια (φρέσκα, κατεψυγμένα, «παχιά» ή μη, καπνιστά ή σε κονσέρβα με νερό).

Όλα τα οστρακόδερμα και τα θαλασσινά (ακόμα και καβουροπόδαρα).

Έως δύο αυγά την ημέρα, αν έχετε όμως πολλή χοληστερόλη μην υπερβείτε τους 3-4 κρόκους την εβδομάδα (ασπράδια αυγών μπορείτε να τρώτε απεριόριστα).

Άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι με 0% λιπαρά, φρέσκο τυρί κότατζ και άπαχο γάλα. Το άπαχο γιαούρτι και τα γιαούρτια με διάφορες γεύσεις συνιστώνται δίχως περιορισμό, όμως τα άπαχα γιαούρτια με φρούτα (ή αυτά που περιέχουν πουρέ φρούτων) πρέπει να περιορίζονται (έως 2 την ημέρα).

Τεχνητά γλυκαντικά, ξίδι, μπαχαρικά, βότανα, σκόρδο, κρεμμύδι, χυμός λεμονιού, μουστάρδα και αλάτι (με μέτρο), κέτσαπ δίχως ζάχαρη (με μέτρο), τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Πρόσθετοι κανόνες

Να πίνετε 1½ λίτρο νερό την ημέρα (σκέτο ή ανθρακούχο), ιδίως τις ώρες των γευμάτων, για να νιώθετε χορτάτοι. Τσάι, καφές και λάιτ ροφήματα (όχι πάνω από 1 θερμίδα ανά ποτήρι) προσμετρώνται σε αυτήν την ποσότητα.

Να τρώτε 1½ κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης την ημέρα (ως πόριτζ, πασπαλισμένο σε γιαούρτι ή σε μορφή pancake).

Να περπατάτε με γρήγορο βήμα 20 λεπτά την ημέρα. O δρ Ντουκάν τονίζει πως η σύσταση αυτή δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Να αποφεύγετε κάθε μορφή πρόσθετου λίπους (βούτυρο ή λάδι).

2ο Στάδιο

Εισαγωγή των λαχανικών

Να εναλλάσσετε ημέρες απόλυτης πρωτεϊνοφαγίας (όπως αυτή ορίζεται στο πρώτο στάδιο) με ημέρες συνδυασμού πρωτεϊνών και λαχανικών. Την εναλλαγή των ημερών θα την ορίσετε εσείς. Ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός θεωρείται το 1-1 (μία ημέρα μόνο πρωτεΐνες, την επομένη πρωτεΐνες – λαχανικά, τη μεθεπόμενη μόνο πρωτεΐνες κ.ο.κ.).

Στο στάδιο αυτό εισάγονται τα λαχανικά (ωμά, στον ατμό, βραστά ή ψητά σε αλουμινόχαρτο), όπως αγκινάρες, σπαράγγια, μελιτζάνες, μπρόκολο, λευκό και κόκκινο λάχανο, κουνουπίδι, κράμβη, λαχανάκια Βρυξελλών, σέλερι, αγγούρι, μάραθος, μανιτάρια, κρεμμύδια, πιπεριές, κολοκύθια, ραδίκια, μαρούλι, σπανάκι, φασόλια σόγιας, ντομάτες.

Περιστασιακά μπορείτε να τρώτε και καρότα ή παντζάρια, όμως επειδή περιέχουν αρκετό άμυλο να μην τα καταναλώνετε σε κάθε γεύμα.

Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγονται φρούτα, αμυλούχα λαχανικά και όσπρια (λ.χ. πατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, αρακάς, φασόλια, φακές).

Μην ανησυχήσετε εάν δείτε πως επιβραδύνεται η απώλεια βάρους. Επιμείνετε και κάποια στιγμή θα «ξεκολλήσετε».

Oι κανόνες

1-5 ημέρες σκέτων πρωτεϊνών (όπως στο στάδιο 1) εναλλάσσονται με 1-5 ημέρες πρωτεϊνών – λαχανικών.

Αυξήστε την κατανάλωση πίτουρου βρώμης σε 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα.

Αυξήστε την άσκηση σε 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα.

Συνεχίστε να πίνετε τουλάχιστον 1½ λίτρο υγρά την ημέρα.

3ο Στάδιο

Η σταθεροποίηση

Oταν φτάσετε στο επιθυμητό βάρος, αρχίζει η σταθεροποίηση. O γενικός κανόνας είναι πως χρειάζεστε 5 ημέρες σταθεροποίησης για κάθε μισό κιλό που χάσατε. Στην καθημερινή διατροφή περιλαμβάνονται:

Οσες πρωτεΐνες και λαχανικά (μαζί) θέλετε, χωρίς περιορισμούς σε ποσότητα, συνδυασμούς και ώρα.

Ενα φρούτο (εκτός από μπανάνες, σταφύλια, κεράσια, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς).

Δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, αλειμμένο με βούτυρο με λίγα λιπαρά

40 γραμμάρια σκληρό τυρί (εκτός από ροκφόρ, τυριά που αλείφονται και όσα παράγονται με γίδινο γάλα).

Κατά το πρώτο ήμισυ της σταθεροποίησης να τρώτε μία μερίδα αμυλούχα τρόφιμα την εβδομάδα και κατά το δεύτερο να τις αυξήσετε σε δύο . Μία μερίδα σημαίνει 225 γραμμάρια ζυμαρικά με σάλτσα τομάτας δίχως λάδι ή μία μερίδα φακές, φασόλια, αρακά, ρύζι (κατά προτίμηση καφέ) ή πατάτες (πολύ σπάνια όμως και χωρίς βούτυρο).

Επιλέξτε επίσης το αρνί, το χοιρινό και το πλήρες ζαμπόν μία ή δύο φορές την εβδομάδα (να αφαιρείτε το ορατό λίπος).

Στο πρώτο μισό αυτού του σταδίου να κάνετε ένα «εορταστικό» γεύμα την εβδομάδα, στο οποίο θα τρώτε ό,τι θέλετε . Σο δεύτερο ήμισυ, να κάνετε δύο «εορταστικά» γεύματα την εβδομάδα αλλά όχι σε συνεχόμενες μέρες.

Oι γενικοί κανόνες

Μία ημέρα την εβδομάδα να τρώτε μόνο πρωτεΐνες.

Να τρώτε καθημερινά 2 κουτ.σούπας πίτουρο βρώμης.

Να περπατάτε τουλάχιστον 25 λεπτά την ημέρα.

Τι να κάνετε αν «ξεφύγετε»

Αν δείτε τη ζυγαριά να «ανεβαίνει», μην πανικοβληθείτε, κάνετε απλώς τα εξής:

Ξανακάνετε τη διατροφή του 1ου σταδίου.

Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού.

Αυξήστε την κατανάλωση υγρών σε 2 λίτρα την ημέρα.

Κοιμηθείτε περισσότερο.

Περπατήστε 60 λεπτά την ημέρα επί 4 συνεχόμενες ημέρες.

4ο Στάδιο

Η συντήρηση

Για να μην ξαναπαχύνετε ποτέ:

Να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες του 3ου Σταδίου. Με άλλα λόγια: όσες πρωτεΐνες και λαχανικά θέλετε, ένα φρούτο την ημέρα, δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως την ημέρα, μία μερίδα τυρί την ημέρα, δύο φορές την εβδομάδα άμυλο και δύο «εορταστικά» γεύματα.

Μία ημέρα την εβδομάδα να τρώτε μόνο πρωτεΐνες (ειδικά αυτήν την ημέρα πρέπει να πίνετε 2 λίτρα υγρά).

Να περπατάτε με γρήγορο βήμα 20 λεπτά κάθε μέρα και να μη χρησιμοποιείτε ασανσέρ ή κυλιόμενες σκάλες.

Να τρώτε κάθε ημέρα 3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης.

Oι ενστάσεις των ειδικών

Παρά την επιτυχία της δίαιτας, πολλοί επιστημόνες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους και για το πόσο υγιεινή είναι, αλλά και για τη μονιμότητα των αποτελεσμάτων.

Το βιβλίο «The Dukan Diet» ήδη έχει πουλήσει 3 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του εκδοτικού οργανισμού Random House που το διαθέτει εδώ και λίγες ημέρες στις ΗΠΑ. Πολλοί ειδικοί σε θέματα διατροφής όμως εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αρτιότητά του.Oι διαιτολόγοι προειδοποιούν ότι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως η κακοσμία του στόματος, η μειωμένη ενεργητικότητα και η δυσκοιλιότητα, ενώ τοότι περιέχει πολύ αλάτι και λιγοστή βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει «διαταραχή της ισορροπίας θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό». O Ντουκάν ωστόσο εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι η δίαιτά του είναι ασφαλής, πως όποιος την κάνει αδυνατίζει και ότι το 40% δεν ξαναπαχαίνει επειδή τηρεί κατά γράμμα – και εφ’ όρου ζωής – το τέταρτο και τελευταίο στάδιο: αυτό της συντήρησης.

«Oυσιαστικά είναι “συνταγή καταστροφής”» λέει η διαιτολόγος δρ Κάρεν Κόνγκρο, διευθύντρια του Προγράμματος Ευεξίας στο Νοσοκομειακό Κέντρο του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη. «Το να την ακολουθήσει κανείς για λίγο καιρό πιθανώς δεν δημιουργεί πρόβλημα, όμως μακροπρόθεσμα είναι ανθυγιεινή. Περιέχει πολλά λίπη, δεν περιορίζει το αλάτι, περιλαμβάνει πολύ λίγα φρούτα, υδατάνθρακες και όσπρια, τα οποία πρέπει να αποτελούν τον κορμό της υγιεινής διατροφής». Μαζί της συμφωνούν η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας στη Διατροφή, το Περιβάλλον και την Εργασία (ANSES) και η Βρετανική Διαιτητική Εταιρεία. Ηδη εξέδωσαν προειδοποιήσεις πως η συγκεκριμένη διατροφή μακροχρόνια είναι επιζήμια για την υγεία της καρδιάς.

Από την πλευρά της, η δρ Κόνι Ντίκμαν, διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Oυάσιγκτον στο Σεντ Λούις, λέει πως η δίαιτα Ντουκάν αποτελεί μια μορφή της δίαιτας Ατκινς, (δείτε εδώ την ιστορία του Άτκινς) η οποία ναι μεν μοιάζει πιο υγιεινή και λιγότερο βαρετή αλλά «έχει ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, οι οποίες την καθιστούν κακή επιλογή για μια υγιεινή απώλεια βάρους.

Σοβαρές αντιρρήσεις έχει και ο διατροφολόγος Ζαν Μισέλ Λεσέρφ, επικεφαλής του τμήματος Διατροφής στο Ινστιτούτο Παστέρ στη Λιλ.Επισημαίνει την περιορισμένη παρουσία φυτικών ινών, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Γι’ αυτό και θεωρεί απαραίτητο όποιος ακολουθεί τη δίαιτα Ντουκάν να πίνει τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα.

Επίσης ο δρ Λεσέρφ θεωρεί ότι τα αποκλειστικά πρωτεϊνούχα γεύματα, ειδικά στο πρώτο στάδιο της δίαιτας που δεν περιέχει καθόλουλαχανικά και φρούτα, δεν ικανοποιούν την ανάγκη της γευστικής ποικιλίας. Και εκφράζει την απορία του για το πώς έγινε τόσο δημοφιλής η δίατα Ντουκάν σε μία εποχή που η τάση είναι «λίγο απ’ όλα» και αντί για τη λέξη «δίαιτα» χρησιμοποιείται η λέξη «διατροφή».


www.healthyliving.gr