Σελιδες

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Οι γαρυφαλλιές




Πανέμορφα άνθη σε ποικιλία χρωμάτων καθιστούν  διακοσμητικά στοιχεία στις γλάστρες  και στους κήπους μας. Τα γαρύφαλλα αποτελούνται  από εκατοντάδες ποικιλίες  με την δυνατότητα  εκλογής  χρώματος και μορφής και ανήκουν στο γένος  Dianthus της οικογένειας  Caryophyllaceae.
 Το όνομα Δίανθος είναι αρχαίο ελληνικό σύνθετο φερόμενο ως
" άνθος του Διός"

Φυτά ανθεκτικά  που δεν αγαπούν την πολλή υγρασία   αλλά   για την ανάπτυξή τους θέλουν να περιβάλλονται από ηλιόλουστο χώρο. Η μεγάλη ζέστη πάνω από 35 βαθμούς   Κελσίου μπορεί να  προξενήσει ζημιά για αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες θέλουν περισσότερο πότισμα.

 Κοινά γαρύφαλλα  «γαρύφαλλα των ανθοκόμων»
 είναι σε  θέση να  έχουν πολλαπλή ανθοφορία όλο τον χρόνο. Σημαντικό είναι να μην πέσει η θερμοκρασία  κάτω από το μηδέν. Πολλαπλασιάζονται με σπόρους ή μοσχεύματα.

Ποικιλίες ετησίων
γαρύφαλλα με ταχεία ανάπτυξη θέλουν προστατευμένο περιβάλλον  σπέρνονται στις αρχές του χρόνου και τα μεταφυτεύουμε  τον Μάιο.

Το γαρύφαλλο  Mignardise
 ποικιλία γαρυφάλλων πανέμορφη θαυμάσια για διακόσμηση σε βραχόκηπους, νησίδες,  πρασιές, αναπτύσσεται σε χώματα αφράτα χωρίς υγρασία.

Τα γαρύφαλλα των ποιητών Dianthus barbatus
πολυετές φυτό  χρησιμοποιείται για διακόσμηση κήπου και μπορντούρας . Καλλιεργείται σε φωτεινές  τοποθεσίες  και πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα.

Το γαρύφαλλο της Κίνας –Dianthus chinensis
Ετήσιο φυτό φυτεύεται σε μεριές που τις βλέπει ο ήλιος κατάλληλη ποικιλία για διακόσμηση κήπων, σπέρνεται την άνοιξη  ανθοφορεί  τον Ιούνιο. Η ποικιλία των λουλουδιών σε χρώματα είναι μεγάλη.

Στην Ελλάδα  οι γαρυφαλλιές καλλιεργούνται και για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η παραγωγή γαρυφάλλων καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση και γίνονται και σημαντικές εξαγωγές.
Οι μεγαλύτερες καλλιέργειες γίνονται στη Κρήτη, την Τροιζινία, την Μεσσηνία, και την Αττική.