Σελιδες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ήμερο έλατο ή «Τάξος»

Ο τάξος είναι ένα κωνοφόρο αειθαλές δένδρο με βελονοειδές φύλλωμα. Αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό όμως το ύψος του μπορεί να ξεπεράσει τα 10 - 15 μέτρα. Χρησιμοποιείται ευρύτατα για την κατασκευή φραχτών αλλά και μεμονωμένο. Η εποχή ανθοφορίας του κυμαίνεται από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο ενώ η ωρίμανση των καρπών του πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου. Όλα τα μέρη του φυτού, εκτός από τους καρπούς του, είναι δηλητηριώδη αφού περιέχουν το αλκαλοειδές ταξίνη (τα σπέρματα των καρπών είναι και αυτά δηλητηριώδη).

Φωτισμός – Θερμοκρασία : Το ήμερο έλατο προτιμάει τις τοποθεσίες με άφθονο ήλιο αλλά μπορεί να αναπτυχθεί καλά ακόμα και σε σκιά. Γενικά το δένδρο αυτό είναι ανθεκτικό στις περισσότερες κλιματικές συνθήκες, επομένως δεν έχει ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις. Επίσης, μπορεί να αναπτυχθεί σωστά και σε τοποθεσίες με πολύ αέρα.

Έδαφος – Πότισμα : Το φυτό αυτό μπορεί να αναπτυχθεί σε ποικιλία εδαφών, από τα πιο όξινα έως τα αλκαλικά. Πρέπει όμως να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή αποστράγγιση αλλά και να συγκρατούν την απαιτούμενη υγρασία. Επομένως, τα ποτίσματα πρέπει να είναι τακτικά με μικρές ποσότητες νερού.

Λίπανση : Η λίπανση είναι απαραίτητη για την υγεία και ζωηρότητα του φυτού. Προτεινόμενο λίπασμα για το σκοπό αυτό είναι το «SPECIAL XL» της εταιρείας ΒΙΟΦΥΤ.


Πολλαπλασιασμός : Ο τάξος πολλαπλασιάζεται είτε με σπόρους ή με μοσχεύματα. μέθοδος με τους σπόρους δεν είναι και τόσο ιδανική αφού για να μπορέσει να αναπτυχθεί το φυτό χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο.

Χρησιμότητα : Το ήμερο έλατο είναι κατάλληλο για τη μείωση των ρύπων από την ατμόσφαιρα. Η σημαντικότερη χρήση του, όμως, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο κατά του καρκίνου. Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως πονοκέφαλο, κυστίτιδες, προβλήματα καρδιάς, άσθμα κ.τ.λ.

Επιμέλεια κειμένου από την εταιρία BIOFYT
Πηγή Οtenet.gr

Ατάκες..ελληνικού κινηματογράφου

Αξέχαστες ατάκες που πολλές φορές τις χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα !



Και από τις πιό αγαπημένες σκηνές από την ταινία  "η γυνή να φοβήται τον άντρα"