Σελιδες

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Το έθιμο των κόκκινων αυγών




Τα κόκκινα αυγά είναι έθιμο που συμβολίζει το Άγιο Αίμα του Χριστού που χύθηκε για την σωτηρία του κόσμου και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης του Πάσχα.
Πολλές οι παραδόσεις που αιτιολογούν το βάψιμο των κόκκινων αυγών.

Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθοδοξίας μας, η Μαρία η Μαγδαληνή μετά την Ανάσταση του Χριστού έτρεξε στον Τιβέριο Καίσαρα να ανακοινώσει τα περί Αναστάσεως του Χριστού. Δίπλα στον Καίσαρα καθόταν κάποιος που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά. Ο Καίσαρας ξαφνιασμένος και απορημένος από τα νέα της Μαρίας Μαγδαληνής λέει ότι εάν είναι αλήθεια όσα αναφέρει, τότε τα αυγά στο καλάθι από άσπρα να γίνουν κόκκινα. Και πράγματι τα αυγά προς έκπληξη και θαυμασμό όλων έγιναν κόκκινα.

Άλλη παράδοση αναφέρει πως η Παναγία έβαλε ένα καλάθι με αυγά στα πόδια του Εσταυρωμένου και από το αίμα των πληγών του βάφτηκαν κόκκινα.

Άλλη εκδοχή αναφέρει ότι μια δύσπιστη γυναίκα λέει πως « Αν τα αυγά που κρατώ γίνουν κόκκινα, τότε θα πιστέψω ότι αναστήθηκε ο Χριστός». Και τότε εκείνα έγιναν κόκκινα.
Τα αβγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

Τσούγκρισμα
Όταν το κέλυφος του αυγού σπάσει γεννιέται μια ζωή. Έτσι και το Πασχαλινό αυγό συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και την Ανάστασή του.

Χρόνια πολλά Καλή Ανάσταση σε όλους μας.
Οι Άγιες αυτές ημέρες ας δώσουν αισιοδοξία, δύναμη, κουράγιο, για τις δύσκολες μέρες που περνά η πατρίδα μας και οι συνάνθρωποι μας

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!