Σελιδες

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

yanni reflection of passion

Φυτά ανιχνεύουν εκρηκτικά!

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ομορφαίνουν τη ζωή μας, εμπλουτίζουν τη διατροφή μας και τώρα μπορεί επίσης να σώσουν και τη ζωή μας από την... τρομοκρατία. Αυτό υπόσχονται ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο οι οποίοι δημιούργησαν φυτά τα οποία ανιχνεύουν εκρηκτικά, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «ΡLoS ΟΝΕ»!

Ουσιαστικώς οι ειδικοί προκειμένου να δημιουργήσουν τα φυτά ανιχνευτές βομβών εκμεταλλεύονται μια ιδιότητα των πρωτεϊνικών υποδοχέων στο φυτικό DΝΑ.

Όταν υπάρχουν απειλητικά ερεθίσματα οι υποδοχείς αυτοί εκλύουν χημικά που ονομάζεται τερπενοειδή τα οποία κάνουν πιο σκληρό το εξωτερικό μέρος του φυλλώματος, με αποτέλεσμα να αλλάζει το χρώμα του.

Με βάση αυτή τη γνώση οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πρόγραμμα σε υπολογιστή το οποίο «διδάσκει» στους υποδοχείς του φυτού να αποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο σε χημικά που υπάρχουν σε βόμβες, καθώς και στους ρυπαντές του νερού και του αέρα.

Οι νέοι «ανασχεδιασμένοι» υποδοχείς μπορούν πλέον να αναγνωρίζουν ουσίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον, καθώς και εκρηκτικές ύλες που υπάρχουν στον αέρα ή στο νερό σε κοντινή απόσταση. Οταν η επικίνδυνη ουσία ανιχνευθεί, ενεργοποιείται ένα εσωτερικό σήμα στο φυτό το οποίο το κάνει να χάνει το πράσινο χρώμα του και να γίνεται λευκό.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Τζουν Μέντφορντ , οποιοδήποτε φυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανιχνευτή επικίνδυνων χημικών.

Πηγή: tovima.gr.