Σελιδες

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ελληνικές γευστικές διαδρομές στην πλατεία Κλαυθμώνος


Με γεύσεις και αρώματα Ελλάδας θα γεμίσει σήμερα και αύριο η πλατεία Κλαυθμώνος. Οι επισκέπτες της Α' Γιορτής του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν εκδηλώσεις όπως μαθήματα Γευσιγνωσίας ελαιολάδου για αρχάριους, οδηγίες για την παρασκευή μιας τεράστιας ελληνικής «'χωριάτικης» σαλάτας 500 κιλών από τα χέρια 100 σεφ, αλλά και καλλιτεχνικά σκαλίσματα λαχανικών.

Τα περίπτερα στο χώρο της έκθεσης ανοίγουν στις 09:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ.

Δεκάδες επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, κλαδικοί φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τροφίμων και ποτών, συμμετέχουν στην πρώτη Γιορτή που γίνεται με τον τίτλο «Ελληνικές Γευστικές Διαδρομές».

Την εκδήλωση διοργανώνουν η «ΕΣΤΙΑ» - Συνεργασία για την Προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, στην οποία συμμετέχουν φορείς του κλάδου τροφίμων και ποτών και το ''Κίνημα Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε''. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Η εκδήλωση αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος, αλλά εξαιτίας των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρο στο σημείο μεταφέρθηκε στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων:

• Η παρασκευή μιας τεράστιας ελληνικής σαλάτας από περίπου 100 σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων (Chef's Club of Greece), η οποία στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους επισκέπτες της έκθεσης, αλλά και σε Ιδρύματα
• Μαθήματα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου για αρχάριους
Τα μυστικά των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και τον γευσιγνώστη - χημικό Βασίλη Καμβύση.
• Δημιουργία μιας Υδρογείου με καλλιτεχνικά σκαλισμένα λουλούδια από λαχανικά και φρούτα, δημιουργίες των νέων σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την τεχνική των εκπαιδευόμενων σεφ.
• Η παρουσίαση, από τη γαστρονόμο και συγγραφέα κα Μαρία Λόη, γευστικών συνταγών με τη χρήση παραδοσιακών προϊόντων της ελληνικής γης
• Παρουσίαση προτάσεων για υγιεινό πρωινό με βάση ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα από διαφορετικές περιοχές της χώρας από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ΚΑΛΗΜΕΡΑ BREAKFAST.

Η στην εκδήλωση είσοδος είναι δωρεάν.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΙΟΥ


• 9.00πμ - 11.00πμ
Παρουσίαση ΚΑΛΗΜΕΡΑ BREAKFAST. Προετοιμασία Ελληνικού Πρωινού από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από μέλη της ΛΕΣΧΗΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (CHEF'S CLUB OF GREECE) και τη γαστρονόμο και συγγραφέα ΜΑΡΙΑ ΛΟΗ.

• 11:00π.μ. - 12:00
Μαθήματα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου για αρχάριους. Τα μυστικά των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και τον γευσιγνώστη - χημικό Βασίλη Καμβύση.

• 12.00 - 14.00μμ
Η ΜΑΡΙΑ ΛΟΗ μαγειρεύει γευστικές συνταγές με παραδοσιακά προϊόντα της Ελληνικής γης.

• 15.00μμ - 18.00μμ
Η ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ. Δημιουργία μιας Υδρογείου με καλλιτεχνικά σκαλισμένα λουλούδια από λαχανικά και φρούτα, δημιουργίες των νέων σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την τεχνική των εκπαιδευόμενων σεφ.

ΤΡΙΤΗ 31 ΜΑΙΟΥ

• 12.00 - 16.00μμ
Παρασκευή μιας τεράστιας Ελληνικής σαλάτας 500 κιλών, από 100 σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, η οποία στη συνέχεια θα διανεμηθεί στους επισκέπτες της εκδήλωσης και στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

• 18.00μμ - 19.00μμ
1.Ανακοίνωση σύστασης Παραρτήματος CHEF'S CLUB OF GREECE στην Αμερική με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού.

2. Επίσημη ανακήρυξη των πρώτων μελών του Παραρτήματος της Αμερικής ως Φίλων της Λέσχης.

3. Ανακήρυξη της ΜΑΡΙΑΣ ΛΟΗ ως Παγκόσμιας Πρέσβειρας Γαστρονομίας από το CHEF'S CLUB OF GREECE.

4। Βράβευση της καθηγήτριας Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής κας ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ για τη συνεπή μακρόχρονη προσφορά της στην προώθηση της ελληνικής διατροφής και των παραδοσιακών μας προϊόντων και ανακήρυξη της γαστρονόμου και συγγραφέως κας ΜΑΡΙΑ ΛΟΗ ως Παγκόσμιας Πρέσβειρας της Ελληνικής Γαστρονομίας।

Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ Online