Σελιδες

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιέςΤα τριαντάφυλλα λατρεύτηκαν τραγουδήθηκαν, στάλθηκαν σε χαρούμενες επετείους , γεγονότα και εκδηλώσεις. Ποικιλία χρωμάτων λευκού, κόκκινου, κίτρινου, ροζ, πορτοκαλί, φούξια και άλλων πάντοτε στέλνουν μηνύματα αγάπης και τρυφερότητας.
Κάθε χρώμα έχει ξεχωριστή σημασία : το κόκκινο συμβολίζει το πάθος, το λευκό την αγνότητα και την ταπεινοφροσύνη, το πορτοκαλί τον ενθουσιασμό και την επιθυμία. Το κίτρινο εκφράζει τη φιλία, το ροζ την ευγνωμοσύνη, το λιλά και μωβ την αγάπη με την πρώτη ματιά.Είναι εύκολο να φυτέψουμε στο κήπο ή στις ζαρντινιέρες μας τριανταφυλλιές αναρριχώμενες που μπορούν να καλύψουν ένα γυμνό τμήμα προσόψεως του σπιτιού μας, να στολίσει μια είσοδο ή να τυλίξει τους στύλους μιας κρεβατίνας.
Ανθεκτικές, όταν καλλιεργούνται με κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να ανθοφορούν για δεκαετίες
Περιποίηση: δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες αρκεί το έδαφος που τις φυτεύουμε να είναι ελαφρά ασβεστώδες και να έχουν καλή έκθεση στον ήλιο. Οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές αντέχουν στο κρύο αλλά υποφέρουν στην υπερβολική ζέστη. Τα κλαδέματα είναι πολύ σημαντικά, γιατί βοηθούν στην ανάπτυξη και αυξάνουν τη μακροβιότητά τους. Υπάρχουν δυο ειδών τριανταφυλλιές εκείνες που ξανανθίζουν και εκείνες που όχι. Οι πρώτες κλαδεύονται την άνοιξη, όταν τα «μάτια» διογκώνονται, η δε τομή πρέπει να είναι 4- 5 χιλιοστά πάνω από το «μάτι».
Οι τριανταφυλλιές που δεν ξανανθίζουν κλαδεύονται το φθινόπωρο μετά την ανθοφορία. Αφαιρούμε όλα τα ξερά κλαδιά και αφήνουμε τους δυνατούς βλαστούς για την ανθοφορία του επόμενου χρόνου. Θα πρέπει να φροντίζουμε πάντα το σχήμα του φυτού. Οι βλαστοί που στηρίζονται στις υποστυλώσεις πρέπει να είναι χαλαροί και να μην εφάπτονται στους τοίχους, ώστε να επιτυγχάνεται ο αερισμός. Οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές είναι δυστυχώς ευάλωτες στις ασθένειες, όμως, με κατάλληλα φάρμακα θεραπεύονται. Οι πιο διαδεδομένες ασθένειες είναι η σκωρίαση το ωίδιο και η μαύρη κηλίδα. Το ράντισμα πρέπει να γίνεται τις πρωινές ώρες που τα φύλλα τους είναι υγρά.
Τα υπολείμματα του κλαδέματος καίγονται, ώστε να μην προσβληθούν ξανά.
Ο Απρίλης είναι ο ωραιότερος μήνας για να φυτέψουμε πολλές και όμορφες ποικιλίες λουλουδιών και τριαντάφυλλων. Με μεγάλη χαρά και καμάρι σε λίγο χρόνο θα τις δούμε να ανθίζουν στο χώρο μας.

5 σχόλια:

 1. Εσύ μιλάς για τριαντάφυλλα και εγώ σκέφτομαι τα κρεμμυδάκια και τις ντοματιές που πρέπει να φυτέψω στην Άνδρο και δεν ξέρω πότε πρέπει να τις φυτέψω.
  Πάντως ωραία τα τριαντάφυλλα,αλλά έχουν πολύ δουλειά βρε παιδί μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Xristin καλησπέρα!! Βάλε μπρος φύτεψε και μην το σκέφτεσαι καθόλου.
  Όλα έχουν την δυσκολία τους μήπως και τα κηπευτικά δεν έχουν;
  Κέφι και μεράκι χρειάζεται και συ μου φαίνεται έχεις αφού είσαι κι από την όμορφη Άνδρο!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αναμεταξύ μας Ιωάννα βλάχα του κερατά είμαι,αλλά η τύχη με έρριξε στα στιβαρά μπράτσα Ανδριώτη(είπε κανείς κάτι;),και το παίζω και εγώ Ανδριώτισα δύο μήνες το χρόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ωραία ανάρτηση...υπέροχες οι τριανταφυλιές...Να προσθέσω ότι για ένα ρομαντικό γεύμα μπορούμε να σκορπίσουμε στο τραπεζομάντιλο ροδοπέταλα, βέβαια δεν το συζητώ σε κόκκινο χρώμα..Φιλιά πολλά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εννοείται Εύα ότι θα είναι κόκκινα τα ροδοπέταλα...είπαμε ρομαντικό θα είναι το γεύμα...Χαχαχα!!!!!
  Φιλιά και σε σένα

  ΑπάντησηΔιαγραφή