Σελιδες

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Gary Moore - Still Got The Blues (Live)

Σίγησε για πάντα η κιθάρα του Gary Moore

Παγκόσμια συγκίνηση στους φίλους της μουσικής έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του Gary Moore, ο οποίος είχε κατακτήσει τον τίτλο του θρύλου της κιθάρας.

Με μια καριέρα να ξεπερνά τα 40 χρόνια, με 11 τραγούδια στο βρετανικό Top 40, από τα οποία τα 2 στο Top10, και με πάνω από 30 δισκογραφικές κυκλοφορίες, ο Gary Moore ήταν αναγνωρισμένος σαν ένας από τους πιο ταλαντούχους Βρετανούς κιθαρίστες της γενιάς του. Κινείται με άνεση από το rock και την jazz στην bluesy και country, στο electric blues, και το hard rock, έως το heavy metal. Πρωτοεμφανίστηκε στη δεκαετία του ΄60 και με τα θρυλικά συγκροτήματα όπως οι Thin Lizzy, οι Skid Row, και στη συνέχεια με σόλο καριέρα και συνεργασίες με διάσημους μουσικούς όπως ο Ozzy Osbourne, o Andrew Lloyd Webber, o Peter Green, oι Beach Boys, και οι Traveling Wilburys (George Harrison, Jeff Lynne, Tom Petty και Bob Dylan).

Ο Gary Moore, πέθανε στον ύπνο του τα ξημερώματα της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Κεμπίνσκι στο Κόστα ντελ Σολ, στην διάρκεια των διακοπών του στη Ισπανία. Είχε γεννηθεί στις 4 Απριλίου του 1952 στο Μπέλφαστ.

Ο διάσημος Ιρλανδός τραγουδιστής και συνθέτης Bob Geldof δήλωσε ότι ήταν από τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών, που μαζί με τον Van Morrison και τον Rory Gallagher συμπληρώνουν την χρυσή τριάδα!!

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα αλογάκια της Ρόδου

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα μικρόσωμα αλογάκια της Ρόδου, που παλεύουν να επιβιώσουν για να διατηρήσουν το αυτόχθονο γενετικό τους υλικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ο Σύλλογος Προστασίας του μικρόσωμου αλόγου της Ρόδου, «Φαέθων», έχει κάνει αίτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για αναγνώριση της φυλής, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 20 ζώα για να αναγνωρισθεί μια φυλή ενώ στη Ρόδο υπάρχουν μόνο επτά αλογάκια.

Ο «Φαέθων» ασχολείται με τη διάσωση και διατήρηση της σπάνιας φυλής ίππου της Ρόδου από το 2001.

Τα επτά εναπομείναντα αλογάκια, που ζούσαν στα βουνά της Αρχαγγέλου, στη Ρόδο, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ υποβάλλονται σε γενετικές αναλύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος κατασκεύασε ένα σύγχρονο καταφύγιο, με στάβλους, ταΐστρες και ποτίστρες, αποθήκες ζωοτροφών, περιφραγμένους χώρους εκτόνωσης, δεξαμενή συλλογής υδάτων και έκταση, όπου καλλιεργούνται κτηνοτροφικά φυτά.

Επιπλέον, ανέδειξε τα αλογάκια σε πόλο τουριστικής έλξης, αναθερμαίνοντας την τοπική οικονομία και βοηθώντας ώστε να γίνουν αποδεκτά από την τοπική κοινωνία ως στοιχείο της πολιτισμικής της κληρονομιάς.

Παράλληλα δημιούργησε κι ένα χώρο υποδοχής επισκεπτών, στον οποίο προσέρχονται κάθε χρόνο οι μαθητές της Ρόδου και της υπόλοιπης Ελλάδας για να γνωρίσουν τα αλογάκια και να ευαισθητοποιηθούν για τη διάσωσή τους.

Στο παρελθόν τα αλογάκια υπερέβαιναν τα εκατό, ωστόσο μετά τη δεκαετία του ’50 η εξάρτηση των ντόπιων από τα μικρόσωμα ζώα μειώθηκε. Έτσι κάποια εγκαταλείφθηκαν, ενώ άλλα τα εξόντωσαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι επειδή κατέστρεφαν τις καλλιέργειές τους.

Πηγή: econews