Σελιδες

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Loreena McKennitt- Tango to Evora

Η έκτη αίσθηση των δελφινιών

Νέα μελέτη επιστημόνων αναφέρει ότι τα ρινοδέλφινα μιμούνται τις κινήσεις άλλων δελφινιών ακόμα και όταν τους έχουν «κλείσει» τα μάτια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, στο Ερευνητικό Κέντρο για τα Δελφίνια στη Φλόριντα, η Dr. Kelly Jaakkola έκανε ένα πείραμα κλείνοντας τα μάτια σε ένα αρσενικό ρινοδέλφινο τον Tanner, με πλαστικά αδιαφανή γυαλιά και μελέτησε τις αντιδράσεις του.

Ο Tanner αν και με δεμένα τα μάτια είχε πλήρη αντίληψη του περιβάλλοντος του και επαναλάμβανε τις κινήσεις των άλλων δελφινιών που ήταν μέσα στη πισίνα.

Η Dr. Kelly Jaakkola δήλωσε ότι τα δελφίνια χρησιμοποιούν υπερήχους για να καταλαβαίνουν το περιβάλλον τους, την τροφή τους και να εντοπίζουν αντικείμενα κάτω από το νερό.

Στο μεγάλο και καμπύλο μέτωπό των δελφινιών βρίσκεται το σύστημα ηχοεντοπισμού, ένα είδος σόναρ, που τους βοηθάει να προσανατολίζονται και να βρίσκουν την τροφή τους.

Τα δελφίνια μεταξύ τους έχουν αναπτύξει ένα είδος επικοινωνίας με σφυρίγματα και ήχους που παράγουν τα σαγόνια τους.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύτηκε στο International Journal of Comparative Psychology και αφορά κυρίως τη νοημοσύνη τους.

Το συγκεκριμένο Ερευνητικό Κέντρο φιλοξενεί 22 δελφίνια.

Η εκπαιδεύτρια του Tanner, Emily Guarino του έκλεισε τα μάτια με αδιαφανή πλαστικά γυαλάκια και τον ρώτησε αν είναι έτοιμος. Εκείνος με τη σειρά του «χτύπησε» με τα πτερύγια του το νερό για να δηλώσει ότι είναι.

Ο Kibby ήταν το δεύτερο δελφίνι που συμμετείχε στο πείραμα, στο οποίο δεν του είχαν κλείσει τα μάτια.

Του ζητήθηκε από μια άλλη εκπαιδεύτρια να «χαιρετήσει» και εκείνος χτύπησε τα πτερύγια του στο νερό.

Η Guarino ζήτησε από τον Tanner να κάνει ότι έκανε ο Kibby και επανέλαβε τις κινήσεις του αν και είχε «κλειστά» τα μάτια του.

Η Dr. Kelly Jaakkola τόνισε ότι τα καινούργια στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη θα βοηθήσει να βρεθούν τρόποι για τη διάσωση των δελφινιών.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η μελέτη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Πηγή: econews

Φιλία Είναι... (Εικονοστιχάκια) - Filia Einai... (Eikonostixakia)

Τα βότανα στη διατροφή μας


Όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ακούγεται επιτακτικά ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε μια πιο υγιεινή διατροφή, αλλά και πλούσια σε γεύση. Τα βότανα, τα χόρτα και τα λαχανικά μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό! Και εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο διαχωρισμός ανάμεσα στα βότανα και τα χορταρικά είναι πολύ δύσκολος, αφού τα περισσότερα φυτά έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί σε θεραπευτικές μεθόδους. Πολύ απλά θα επαναλάβουμε αυτά που πίστευαν οι γιατροί της αρχαιότητας ότι είναι και τροφές και φάρμακα.

Η περιοχή που καταναλώνονται τα περισσότερα χόρτα είναι αναμφισβήτητα η Μεσόγειος. Στην Κρήτη η κατανάλωση χορταρικών αποτελεί τρόπο ζωής, και είναι αξιοσημείωτο ότι πολλά από αυτά καταναλώνονται ωμά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το κρητικό διατροφικό πρότυπο θεωρείται το πιο υγιεινό του κόσμου.

Στην Πελοπόννησο τα βότανα πλουτίζουν ακόμη περισσότερο τη γεύση. Εδώ ακόμη και η πολύ αρωματική ρίγανη του Ταϋγέτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λαχανικό!

Κάθε χώρα έχει βέβαια και τις δικές της γευστικές συνήθειες, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει και το δικό της βότανο. Και βέβαια αν η ρίγανη είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε όλη την Μεσόγειο, ο άνηθος και ο μαϊντανός είναι τα βότανα που χρησιμοποιούνται περισσότερο στην Ελλάδα, το θυμάρι στην νότια Γαλλία και στην νότια Ιταλία, το κόλιαντρο στην Κύπρο και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Ο συνδυασμός λαχανικών χορταρικών και βοτάνων σηματοδοτεί την επιστροφή του σημερινού ανθρώπου σε πιο υγιεινά πρότυπα, και μαζί με το ελαιόλαδο αποτελεί την κουζίνα του ελαιόλαδου, που έθρεψε για αιώνες γενιές αγροτών των περιοχών γύρω από την Μεσόγειο। Γιατί το φρουτώδες άρωμα του θείου αυτού προϊόντος, όχι μόνον συνδυάζεται ιδανικά με το σύνολο όλων σχεδόν των φαγητών με χορταρικά και βότανα, αλλά αποδεικνύεται αληθινός θησαυρός για την υγεία μας!

Πηγή:Βοτανολογική Β. Σκουμπρής

Scorpions - Still Loving You (lyrics)

Σφύριξε χαρούμενα μπορείς.....


Λεμόνι ή Lime;




Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από ένα ποτήρι λεμονάδα. Το λεμόνι και το lime είναι δύο διαφορετικά είδη αν και αντικαθιστούν άνετα το ένα το άλλο. Το lime είναι πιο όξινο από το λεμόνι αλλά και τα δύο έχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Θα τα βρείτε σε χυμούς, ποτά, μαρμελάδες, πίκλες, σνακ, ακόμα και γλυκά. Τα πιο γνωστά οφέλη τους είναι τα εξής:
1. Βιταμίνη C: Είναι εξαιρετική για το ανοσοποιητικό. Τα λεμόνια έχουν κατά ένα τρίτο περισσότερη βιταμίνη C από τα limes. Ένα ποτήρι ζεστό νερό με χυμό λεμονιού ή lime και μία κουταλιά μέλι είναι ιδανικό για το κρύωμα και το βήχα.
2. Στομάχι: Ο χυμός λεμονιού ή lime βοηθάει στη διαδικασία της πέψης και γι’ αυτό συστήνεται μετά από ένα βαρύ γεύμα. Προσθέστε σε κάθε πιάτο σας μερικές σταγόνες και θα έχετε αντίστοιχο κέρδος. Θυμηθείτε ωστόσο ότι δεν ταιριάζει με το γάλα. Ο χυμός λεμονιού σε νερό ανακουφίζει από καούρες και δυσπεψία. Συντελεί επίσης στην αποβολή τοξινών που προκαλούν δυσκοιλιότητα.
3. Αρτηριακή πίεση: Ο χυμός lime είναι καλή πηγή Καλίου που ελέγχει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης.
4. Αντι-καρκινικές ιδιότητες: Τα κίτρα περιέχουν ενώσεις που φαίνεται ότι καταπολεμούν τον καρκίνο στο στομάχι, τους πνεύμονες, το στήθος και την επιδερμίδα. Η λεμονίνη εντοπίζεται στο σώμα ακόμα και 24 ώρες μετά την κατανάλωση ενώ όταν προέρχεται από άλλες τροφές μένει μόνο 4-6.
5. Απώλεια βάρους: Νερό με χυμό λεμονιού και μια κουταλιά μέλι νωρίς το πρωί πριν φάτε ή πιείτε κάτι άλλο, καίει τα λίπη και αποτοξινώνει.
6. Μαλλιά: Όταν εφαρμοστεί χυμός λεμονιού στο κεφάλι, καταπολεμά την πιτυρίδα και την τριχόπτωση.
7. Ούλα: Απώλεια βιταμίνης C προκαλεί ασθένειες των ούλων. Τακτική κατανάλωση λεμονιών και limes, σε οποιαδήποτε μορφή κρατά τα ούλα υγιή.
8. Επιδερμίδα: Οι αντιοξειδωτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες του lime αναζωογονούν την επιδερμίδα και προστατεύουν από μολύνσεις. Ο φλοιός του λεμονιού όταν τρίβεται πάνω στην επιδερμίδα, ενυδατώνει. Πίνετε συχνά χυμό λεμονιού με νερό και θα έχετε νεανική επιδερμίδα χωρίς στίγματα.
9. Μάτια: Οι αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του λεμονιού προστατεύουν τα μάτια από μολύνσεις. Απλά πίνετε το χυμό του.


Πηγή OTENET Portal
Επιμέλεια: Ελένη Σενδόνα

Όλα τα έσοδα......





Χτές το πρωί,με τον πονοκέφαλο να με τυρρανάει είχα το ραδιόφωνο  δίπλα μου να μου σιγομουρμουρίζει.
Η εκφωνήτρια παρουσίαζε ένα βιβλίο.
"έχουμε μαζί μας την συγγραφέα Λένα Μαντά."
Η συζήτηση ξεκινάει....το δια ταύτα;
Όλα τα έσοδα της συγγραφέως και του εκδότη από τις πωλήσεις του βιβλίου αυτού θα διατεθούν για την υποστήριξη του Μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.

Η περίληψη του βιβλίου:


Δεν μπορεί, θα στρώσει! Αναρωτιέμαι πόσες φορές άραγε καθένας από μας είπε αυτή τη φράση, που φανερώνει την ελπίδα πως ό,τι μας πονάει θα φύγει, ή θ’ αλλάξει, ή ως διά μαγείας θα χαθεί… Αυτό που ζητάμε τέτοιες στιγμές είναι ίσως ένας καφές κι ένα γλυκό του κουταλιού. Αυτή ακριβώς η αντίθεση του γλυκού με το πικρό είναι τελικά η ίδια η ζωή. Έτσι μας δίνονται οι στιγμές. Ποσά αντιστρόφως ανάλογα. Εκεί που βρίσκεται το γέλιο, παραμονεύει το δάκρυ… Κι αν κάπου μέσα στα κείμενα βρείτε τον εαυτό σας, αν κάπου ανάμεσα στις γραμμές τους κάτι θυμηθείτε, σας κερνάω καφέ και γλυκό του κουταλιού… Εσείς μένει να πείτε: «Δεν μπορεί, θα στρώσει!»

Τέτοιες "κινήσεις "πρέπει  να προωθούνται και να διαφημίζονται!αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος της αναφοράς αυτής.Οχι,δεν το έχω διαβάσει,αλλά θα το αγοράσω με την πρώτη ευκαιρία για μια μικρή αλλά ουσιαστική λεπτομέρεια.Ολα τα έσοδα θα δωθούν και όχι μέρος αυτών.


Περί φιλίας



Κι ένας νέος είπε,  - Μίλησε μας για τη Φιλία.

Κι εκείνος αποκρίθηκε λέγοντας:

-Ο φίλος σας είναι η εκπλήρωση των αναγκών σας.

Είναι το χωράφι που εσείς σπέρνετε με αγάπη και θερίζετε με ευγνωμοσύνη.

Και είναι το τραπέζι σας και το παραγώνι σας.

Γιατί πηγαίνετε στο φίλο με την πείνα σας, και τον αναζητάτε για τη γαλήνη σας.

Όταν ο φίλος σας εκφράζει τις σκέψεις του, δε φοβάστε το όχι στη δική σας σκέψη, ούτε αποσιωπάτε το ναι.

Και όταν εκείνος είναι σιωπηλός, η καρδιά σας δεν παύει για ν’ ακούσει την καρδιά του.

Γιατί στη φιλία, όλες οι σκέψεις, όλες οι επιθυμίες, όλες οι προσδοκίες γεννιούνται και μοιράζονται χωρίς λέξεις, με χαρά που είναι άφωνη.

Όταν χωρίζεσαι από το φίλο σου, δε λυπάσαι, γιατί αυτό που αγαπάς πιο πολύ σ’ αυτόν μπορεί να είναι πιο φανερό στην απουσία του, όπως ο ορειβάτης βλέπει πιο καθαρά το βουνό από την πεδιάδα.

Και μη βάζετε κανένα σκοπό στη φιλία εκτός από το βάθαιμα του πνεύματος. Γιατί η αγάπη που γυρεύει κάτι άλλο εκτός από την αποκάλυψη του δικού της μυστηρίου δεν είναι αγάπη παρά ένα δίχτυ που ρίχνεται στη θάλασσα και μόνο το ανώφελο θα πιάσει.

Και δίνετε το καλύτερο εαυτό σας στο φίλο σας. αφού θα γνωρίσει την άμπωτη του κυμάτου σας, δώστε του να γνωρίσει και την παλίρροιά του.

Είναι ο φίλος σας κάτι που θα έπρεπε να γυρεύετε όταν έχετε ώρες που θέλετε να σκοτώσετε;

Καλύτερα να γυρεύετε το φίλο σας πάντα όταν έχετε ώρες να ζήσετε. Γιατί έργο του φίλου σας είναι να εκπληρώσει τις ανάγκες σας, αλλά όχι να γεμίσει το κενό σας.

Και μέσα στη γλύκα της φιλίας κάνετε να υπάρχει γέλιο, και μοίρασμα χαράς.

Γιατί στις δροσοστάλες των μικρών πραγμάτων η καρδιά βρίσκει την καινούργια αυγή της και ξανανιώνει.

"Χαλίλ Γκιμπράν"

Παλεύοντας για το αυτονόητο

Καμία φορά αναρωτιέμαι πως θα ήταν η ζωή μου, πως θα ήμουν εγώ σαν άνθρωπος αν και για μένα κάποια πράγματα θεωρούνταν δεδομένα…θα ήμουν αδιάφορος για το τι γίνεται γύρω μου επειδή δε θα με επηρέαζε άμεσα ή μήπως θα ήμουν -όσο κλισέ και αν ακούγεται- συνειδητοποιημένος άνθρωπος ;

Τι κάνει κάποιον να παλεύει για κάτι; Γιατί αυτό που για τους περισσότερους ήταν δεδομένο για μένα πολλές φορές δεν ήταν. Από σχετικά μικρός κατάλαβα πως αν θέλω να πετύχω κάτι πρέπει να το κυνηγήσω μόνος μου. Ακόμα καλύτερα βέβαια αν αυτό το κάτι το κυνηγάνε και άλλοι μαζί μου, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται κατακόρυφα. Το κράτος ναι, υπάρχει αλλά έχει τους δικούς του κανόνες οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται πάντα τις ανάγκες σου.. και τι κάνεις τότε; Η κάθεσαι σπιτάκι σου μπροστά στην τηλεόραση ελπίζοντας να αλλάξουν τα πράγματα ή προσπαθείς να τα αλλάξεις μόνος σου.

Προφανώς και δεν έχω αυταπάτες πως θα αλλάξω τον κόσμο αλλά τουλάχιστον ξέρω πως μπορώ να αλλάξω τη δική μου ζωή προς το καλύτερο. Αν δεν ενδιαφερθώ εγώ πρώτος για μένα τότε ποιος θα το κάνει; Τίποτα δεν έχει χαριστεί ποτέ σε κανένα, όλα τα δικαιώματα αποκτήθηκαν μετά από συλλογικούς αγώνες, το δικαίωμα της ψήφου, η ισότητα των φύλων και τόσα άλλα ακόμα. Απλά τώρα είναι η δική μας σειρά να παλέψουμε για τα δικά μας δικαιώματα, για το δικαίωμα να είμαστε ισότιμοι πολίτες στη χώρα στην οποία γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε.

Είναι επιλογή μου να συμμετέχω στην κοινωνία των πολιτών, είναι επιλογή μου να κυνηγήσω τα όνειρα μου, είναι επιλογή μου να μην κάτσω σπίτι μου.

Γιατί τα πράγματα για τα οποία επιλέγουμε να παλεύουμε είναι στην τελική τα πιο σημαντικά…και αν υπάρχουν και άλλοι να παλέψουν μαζί μου τότε ακόμα καλύτερα…

Tου Νίκου Ουντουμπιτάν (είναι διευθυντής του Asante magazine)