Σελιδες

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

"Μεγάλοι Ρώσοι Ζωγράφοι" στο Ίδρυμα Θεοχαράκη


Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει το φετινό χειμώνα μία μοναδική έκθεση έργων Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη συλλογή τηςΠινακοθήκης Manege στην Αγία Πετρούπολη.
Σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη πρόκειται να παρουσιαστεί ένα ενδιαφέρον σύνολο έργων που αντανακλά την πολύπλευρη και ποικιλότροπη ιστορία της εξέλιξης των εικαστικών τεχνών στην Αγία Πετρούπολη, από τη δεκαετία του 1920 έως τις αρχές του 21ου αιώνα.

Όποιος θελήσει αληθινά να προσεγγίσει τη ρωσική ζωγραφική του 20ού αιώνα, θα αντλήσει ένα θησαυρό ερεθισμάτων από την εικαστική παραγωγή μιας πόλης που κατεξοχήν συνδέει ιστορικά τη Ρωσία με τα ευρωπαϊκά ρεύματα στις τέχνες. Από τις όχθες του Νέβα, από τη βορειότερη μεγάλη πόλη του κόσμου έρχονται στην Αθήνα 120 έργα μεταφέροντας ένα ισχυρό εικαστικό μήνυμα.


Στην έκθεση θα παρουσιαστούν
ελαιογραφίες, ακουαρέλες και σχέδια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και τεχνοτροπιών, από τις κατακτήσεις της Ρωσικής Πρωτοπορίας των αρχών του 20ού αιώνα, τις επιβιώσεις της λαϊκής παράδοσης και τις επιδράσεις του μοντερνισμού έως τα καλλιτεχνικά φαινόμενα της περιόδου της περεστρόικα, της μετά-περεστρόικα, καθώς και τις σύγχρονες αναζητήσεις.

Τα έργα αυτά, που δημιουργήθηκαν συχνά κάτω από δραματικές ιστορικές συνθήκες, όπως η περίφημη πολιορκία της πόλης (τότε Λένινγκραντ) κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που διήρκεσε 872 ημέρες, διακρίνονται για την υψηλή πλαστική τους δεινότητα, την ιδιομορφία, την ποικιλία και την καλλιτεχνική τους ποιότητα, αποκαλύπτοντάς μας άγνωστες πτυχές της ρωσικής εικαστικής κουλτούρας.


Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται έργα των ακόλουθων καλλιτεχνών:

Grinberg, Lapshin, Zagoskin, Timoshenko, Krimmer, Pakulin, Proshkin, Shuriga, Churilov


Ο κατάλογος που θα συνοδεύει την έκθεση περιλαμβάνει κέιμενα των: Marina Jigarkhanyan (επιμελήτρια Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης της Συλλογής Manege), Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα, (αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.) και Αφροδίτης Οικονομίδου (επιμελήτρια εκθέσεων τέχνης).


Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, καθώς και εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες.


Επιμέλεια έκθεσης: Marina Jigarkhanyan, Αφροδίτη Οικονομίδου

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011 στις 20:00