Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011

Η κηπουρική το φθινόπωρο


Μπορεί η απόλαυση του να καθόμαστε στη βεράντα το μπαλκόνι ή τον κήπο να περνά όσο ο καιρός κρυώνει, τώρα είναι όμως η εποχή να φροντίσουμε τα όσα φτιάξαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι και να προνοήσουμε για την επόμενη "σοδειά" που θα μας κρατά παρέα όταν ο καιρός είναι ξανά έτοιμος να υποδεχθεί τα υπέροχα χρώματα των λουλουδιών.

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για τους εραστές των κλαδευτηριών. Όλη η ανάπτυξη του καλοκαιριού θα χρειαστεί τώρα ένα χαλινάρι. Αρκετά βέβαια από τα… αποκόμματα και με τη βοήθεια της υγρασίας που αυτή την εποχή συνδυάζεται με ήπιες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη μαγιά για την ανοιξιάτικη εικόνα του χώρου, οπότε μη διστάσετε να τα τοποθετήσετε σε ξεχωριστές γλάστρες.
Χώρια από το κλάδεμα ή το τελευταίο «τάισμα» των φυτών με λίπασμα πριν τη χειμέρια νάρκη τους, το φθινόπωρο ενδείκνυται και για φύτεμα- κυρίως λαχανικών και βολβών, αλλά και για τη λήψη μέτρων έναντι σαλιγκαριών και άλλων απειλών για τα φυτά. Αποφύγεται χημικά δολώματα ή φάρμακα και εφαρμόστε οικολογικές λύσεις.
Λαχανικά

Φυτέψτε κουνουπίδια, σπανάκι και μπρόκολα έχοντας πριν σκάψει ελαφρά το ανώτερο επίπεδο του χώματος και τοποθετήστε εκεί μικρή ποσότητα λιπάσματος ή κοπριάς. Ακόμη είναι τώρα καλή εποχή να φυτέψετε πράσα, κρεμμύδια, κουκιά, σκόρδα (ξεχωρίστε τις σκελίδες και τοποθετήστε τις σε βάθος περίπου 5 εκατοστών από την επιφάνεια) και πατάτες.

Παρτέρια

Αφαιρέστε όλες τις νεκρές κορυφές των λουλουδιών, ειδικά από τους κατιφέδες που όταν μαραίνονται επάνω στο φυτό μπορούν να χαλάσουν την εικόνα του μπαλκονιού ή του κήπου σας. Ούτως ή άλλως, δεν πρέπει να αφήνετε τα μονοετή ή εποχικά φυτά να παραμένουν περισσότερο από τη διάρκεια ζωής τους στο χώμα ή τις γλάστρες σας- ξεριζώστε τα, αν είναι δυνατόν, πριν ακόμα μαραθούν.
Φυτέψτε μοσχομπίζελα και φροντίστε για μια πέργκολα κοντά τους ώστε να αναρριχηθούν. Βάλτε τους σπόρους από το προηγούμενο βράδυ σε μια βρεγμένη εφημερίδα και φυτέψτε τους το πρωί. Αφαιρέστε από τις τριανταφυλλιές οποιαδήποτε φύλλα με μαύρα στίγματα και τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα φροντίζοντας ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα. Είναι η εποχή να βάλετε ένα καλό οργανικό λίπασμα στις τριανταφυλλιές και να φροντίσετε το πότισμα να γίνεται όσο το δυνατόν στις ρίζες
Όσοι προνόησαν τον Ιούλιο για ντάλιες θα τις δουν να ανθίζουν τώρα. Φροντίστε να είναι ποτισμένες και αφαιρέστε τα μικρότερα μπουμπούκια, ώστε να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα με τα μεγαλύτερα. Οι γλαδιόλες μπορούν τώρα να ξεριζωθούν. Κόψτε τους αγάπανθους πριν οι κεφαλές τους μαραθούν, ενώ κλάδεμα θέλουν οι ορτανσίες, οι λεβάντες, οι σαλβίες ώστε να μένει ο κήπος συγυρισμένος. Εποχή κλαδέματος είναι και για πελαργόνια και γεράνια, αλλά μην βιαστείτε να πετάξετε τα όσα περίσσεψαν, αφού όπως είπαμε, η εποχή είναι ιδανική για να βγάλουν ρίζες όσα «αποκόμματα» σας ενδιαφέρουν.
Ειδικά για τα μεσογειακά κλίματα ενδείκνυται αυτή την εποχή η ανασάλευση του γρασιδιού με ένα πιρούνι ή με μια μικρή τσουγκράνα ώστε να αεριστεί από τους καλοκαιρινούς καύσωνες και να διευκολυνθούν οι επερχόμενες βροχές να εισέλθουν και να δυναμώσουν το χώμα πριν τον βαρύ (;) χειμώνα. Για όσους έχουν γκαζόν είναι επίσης η εποχή να καλύψουν τυχόν «τρύπες» στην ενιαία πράσινη εικόνα του κήπου τους.

Εξάλλου, υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος έως τον χειμώνα για να μεγαλώσουν τα φυτά προστατευμένα από τη θερμοκρασία, ώστε ακόμη και αν κάποιος επιθυμεί να ξεκινήσει τώρα μια παρόμοια καλλιέργεια με τύρφη, είναι κατάλληλη εποχή να το κάνει- αρκεί να έχει υπόψη του ότι μια φορά την ημέρα θα χρειάζεται να ποτίζει, ώστε να έχει αποτελέσματα.

Πέρα από οτιδήποτε άλλο, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να φυτέψετε αειθαλή δένδρα και θάμνους, ενώ είναι μια πολύ καλή εποχή για να φυτέψετε και οπωροφόρα δένδρα. Αυτή είναι η εποχή και για να εμπλουτίσετε το έδαφος με λίπασμα, αν και θέλει προσοχή καθώς τα υπερβολικής έντασης σκευάσματα δεν ταιριάζουν στα δένδρα που προτιμούν ήπια λιπάσματα.

Όσο η ήπια θερμοκρασία εξακολουθεί, περιποιηθείτε τα φυτά με τις ρηχές ρίζες όπως τα ροδόδενδρα, οι αζαλέες και τα κωνοφόρα. Συλλέξτε τους καρπούς που έχουν βγει, αφαιρέστε τα όποια τυχόν αδύναμα κλαριά, απλώστε λίγο ασβέστη και μετά ποτίστε με άφθονο νερό προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την ανάπτυξη σε μικρό χρονικό διάστημα. Μεταφυτέψτε ροδόδενδρα, αζαλέες και καμέλιες τώρα.
Βολβοί

Είναι η εποχή που πρέπει να φροντίσουμε για τα λουλούδια που θα απολαμβάνουμε την άνοιξη- άλλωστε είναι γνωστό πως κάποια από τα ομορφότερα άνθη βγαίνουν από τους βολβούς. Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψετε βολβούς και ειδικά ασφόνδυλους, νεραγκούλες, φρέζες, τουλίπες, ανεμώνες, υάκινθους και φούλια.

Τα αποτυπώματα του Γιώργου Καδήρογλου


Το ταλέντο είναι δώρο Θεού δεν μαθαίνεται δεν μεταβιβάζεται Είναι κάτι που βγαίνει από μέσα σου πηγαίο και σε προτρέπει να αποτυπώσεις στο χαρτί, στη πέτρα, στο μουσαμά, αυτό που με πάθος νιώθεις, αυτό που θέλει να εκφράσει ο εσωτερικός σου κόσμος.

Ποιητής και ζωγράφος, από την πρώτη στιγμή που τον γνώρισα με γοήτευσε η ποίηση του και η τέχνη της σινικής πάνω στη πέτρα και όχι μόνο.
Η έμπνευση για εκείνον δεν έχει όνομα….
Ο Γιώργος Καδήρογλου είναι ένας αναδυόμενος καλλιτέχνης που η σκέψη και η καρδιά του συμπορεύονται όταν γράφει ή ζωγραφίζει…
Σε μια προσωπική μας επαφή ανοίγει την καρδιά του στις Αμπλοκάριστες !Ποτέ δεν προσχεδιάζω τι θα σπείρω πάνω στο χαρτί. Το ταξίδι ξεκινά με μια καμπύλη που ξεχύνεται και ακολουθούν οι παραπόταμοι του , τότε, η ματιά αλλάζει, η σκέψη οργιάζει και το ταξίδι της σινικής μόλις ξεκινά. Ποτέ δεν θέλω να τελειώσω ένα έργο, ψάχνω δικαιολογίες να καθυστερήσω τον τερματισμό , μάλλον, γιατί έτσι θέλω να πιστεύω, ερωτικό παιχνίδι ανάμεσα μας. Χρόνο, σκέψεις πάνω στο λευκό αποτυπώνω, ένα πολύπλοκο κωδικοποιημένο σύστημα σφραγίζει την στιγμή. Θυμάμαι πως τα πρώτα βήματα άρχισαν πριν 20 χρόνια περίπου, σαν φοιτητής στην Αθήνα όταν μετανάστευσα από το βορά την Ξάνθη, με σπουδές στην διοίκηση οικονομίας και στην πληροφορική, ανήσυχος πάντα με τα μολύβια και την παρθενικότητα του λευκού χαρτιού, ζητούσα να φλερτάρω μαζί τους ερωτικά, στην επαγγελματική πορεία γέμιζα τις ώρες εργασίας μου με το εμπόριο χρωμάτων που τις συνόδευα με χαμόγελο. Το ανακάτεμα μου με τα χρώματα είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσω εικαστικές παρανομίες... Αυτοδίδακτος τρομοκράτης των εικαστικών δρώμενων με ερασιτεχνικές βόμβες μολότοφ προσπαθώ με την ψυχή να ενεργοποιήσω την συνδεσμολογία που επινόησα κάποιο βράδυ…

ακύρωσες το λόγο με λίγα βότσαλα παιχνίδια Πηνελόπη των ευχών μου.....


ζωγραφισμένες χάντρες στα δάχτυλα σου κυλάνε,
φιλώ τα χέρια ,
ευλογία παίρνω ,
το ίδιο και οι πέτρες του εκεί,
από ρούχα σε απαλλάσσω
με βότσαλα και φιλιά σε σκεπάζω
παίζω πάνω σου
χείλια θηλάζουν
δονίζονται οι πέτρες
με ιδρώτα τις βερνικώνεις
στιλπνές με αρώματα έρωτα τις σκεπάζεις
δεν σταματώ ...
πέτρες ντύνω το γυμνό κορμί σου
φίλα με ψιθυρίζεις.....
ίσα ίσα βγαίνει η φωνή σου,
ξεχνάς να μιλάς
ακυρώνεις το λόγο
αισθήσεις ενθρονίζεις ανάμεσα μας
πέτρες ψαχουλεύω να βρω
πάνω σου να γεμίσω...
σπάει το μονοπώλιο της βαριάς ανάσας
κροτάλισμα από βότσαλα,
τρέμεις....
και οι πέτρες ερωτεύονται.....
υγραίνεις την στιγμή
βερνικώνεις την σινική,
φίλα με....
νιώθω θες να πεις...
δεν θες άλλη φορά να μιλήσεις.....
γυμνοί στο εκεί
ντύνει ο έρωτας εσένα,
στιγμές αιώνιες
Βότσαλα που χορεύανε στις ακτές μου...
φίλα με....
χτύπους τις καρδιάς σου ακούω να φωνάζουν,
ψάχνω τις τελευταίες σου παρθένες πλευρές να κλείσω....
- Ήρθες Οδυσσέα μου, η καρδιά σου πάλλεται
- Ναι....απαντά στην επαφή της η δικιά μου πάνω σου
χτύποι που στέλνουν ζωή
μιλάνε τώρα για έρωτα....
σε δένω πάνω μου...
κόμπος η αγκαλιά
ποιος μιλά;
κανείς....στο εκεί,
λιώνεις τα χείλια πάνω μου
σαν βουλοκέρι με σφραγίζεις....

ακύρωσες το λόγο με λίγα βότσαλα παιχνίδια
Πηνελόπη των ευχών μου

Ότι καταφέρνει την μάτια να παραβιάσει,

πόλεμος ξεσπά,
δεν μπορώ να γαληνεύσω,
μέχρι να με σκοτώσει ή να το νικήσω…
Ένα κομμάτι ξύλο, μια πέτρα λίγο χρώμα μπορεί να είναι αιτία μάχης στο μυαλό, άνεμος γίνομαι,
σε λιμάνι δεν μπορώ να δέσω,
αρματώνω την φαντασία,
σταυροφόρος γίνομαι ενός δικού μου σκοπού.


Αν υπάρχει μούσα τότε θέλω να την γνωρίσω,
κάτι με παρασέρνει,
στο δρόμο της μελάνης ερωτεύομαι,
δεν το καταλαβαίνω, γιατί …έτσι νιώθω.
Έρωτας η γραμμή,
προσπαθεί να με αποπλανήσει,
μια Οδύσσεια που χάθηκε στη τελευταία ραψωδία τις επιστροφής,
εκεί…

η έμπνευση παραδίδεται στην μούσα,
το σ’αγαπώ ξεχνά να τελειώσει…
ιδρώνω, πολεμώ, στις πεδιάδες των σκέψεων,
τσακίζομαι σ αυτές και οι εραστές, αδιαφορούν για μένα…
όταν οι δυνάμεις γονατίζουν,
οίκτο ζητούν και στο έπος ζητούν το τέλος του…