Σελιδες

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Τι πρέπει να ξέρουμε για το e.coli


Επειδή τις τελευταίες μέρες πολλά ακούμε για το βακτήριο e.coli, και επειδή σαν λαός έχουμε μια τάση να φτάνουμε ακόμα και σε ακρότητες σε θέματα επιδημιών, καλό είναι να ξέρουμε ορισμένα βασικά για το πώς επιδρά αυτό το βακτήριο, αλλά και πώς να προστατευθούμε όσο γίνεται καλύτερα από αυτό.

Η επιδημία τροφικών δηλητηριάσεων από το βακτήριο e.coli έχει προκαλέσει έως στιγμής τον θάνατο 18 ανθρώπων και έχει οδηγήσει στο νοσοκομείο εκατοντάδες άλλους σε Γερμανία, Σουηδία, Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τι είναι αυτό το βακτήριο και πως μπορούμε να προστατευθούμε;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το e.coli (αποτελεί συντομογραφία του Escherichia coli) είναι ένα κολοβακτηρίδιο, το οποίο έχει εκατοντάδες στελέχη.

Τα περισσότερα από αυτά είναι αβλαβή, αλλά ορισμένα από αυτά παράγουν τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως σοβαρές κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Μερικές φορές η διάρροια μπορεί να είναι αιμορραγική.

Σε μερικούς ασθενείς – ιδίως στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και στους ηλικιωμένους – η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, κατά το οποία καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα και προκαλείται νεφρική ανεπάρκεια.

Το e.coli μεταδίδεται συχνά με την κατανάλωση μισομαγειρεμένου κρέατος και αυγών, αλλά τελευταία παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα που οφείλονται σε κατανάλωση μολυσμένων, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ενώ έχουν υπάρξει επιδημίες και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η παρούσα επιδημία

Η παρούσα επιδημία φαίνεται πως οφείλεται σε μια νέα μεταλλαγή του στελέχους Ο104 του e.coli, το οποίο ούτως ή άλλως είναι σπάνιο ενώ η μεταλλαγή του πρώτη φορά απομονώνεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της είναι πως τα θύματά της είναι πρωτίστως ενήλικες - και δη γυναίκες. Οι ειδικοί δεν ξέρουν που να το αποδώσουν αυτό, καθώς ο κανόνας είναι πως οι δηλητηριάσεις από e.coli προσβάλλουν παιδιά και ηλικιωμένους και προφανώς εδώ υπάρχει η εξαίρεσή του.

Πολλοί ασθενείς έχουν αναπτύξει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, με προσβολή των νεφρών και μερικές φορές του νευρικού συστήματος. Έτσι, παρουσιάζουν αιμορραγική διάρροια, νεφρική ανεπάρκεια και επιληπτικές κρίσεις.

Η πηγή της παρούσας επιδημίας δεν έχει ακόμα εντοπιστεί και παρ’ ότι αρχικά αποδόθηκε σε μολυσμένα αγγούρια από την Ισπανία, ελέγχονται πλέον και άλλα λαχανικά.

Οι ταξιδιώτες

Έως ότου βρεθεί η πηγή του προβλήματος, οι γερμανικές αρχές συνιστούν στους πολίτες τους να αποφεύγουν να τρώνε ωμές τομάτες, αγγούρια και φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το σπανάκι – μία σύσταση που αφορά ιδιαίτερα τις βόρειες περιοχές της χώρας, όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα και θάνατοι.

Την ίδια συμβουλή δίνει σε όσους ταξιδεύουν στην Γερμανία και η Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας (ΗΡΑ) της Βρετανίας, ενώ και οι αρχές της Αυστραλίας εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για αποφυγή της κατανάλωσης σαλάτας απ' όσους επισκέπτονται την Γερμανία.

Επιπλέον, η ΗΡΑ συνιστά σε όποιον επιστρέφει από τη Γερμανία και εκδηλώσει γαστρεντερικά προβλήματα, όπως η διάρροια με αίμα, να πάει επειγόντως στον γιατρό και να τον ενημερώσει για το ταξίδι που έκανε.

Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 7 κρούσματα λοίμωξης από e.coli – όλοι ήταν κάτοικοι της χώρας που επέστρεψαν από τη Γερμανία.

Καλό πλύσιμο και μαγείρεμα

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας εξέδωσε γενικές οδηγίες στις οποίες υπογραμμίζει για μια ακόμα φορά πόσο σημαντικό είναι το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών.

Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται σε τρεχούμενο νερό (και όχι σε λεκάνες), με τα φυλλώδη λαχανικά να ξεπλένονται καλά φύλλο-φύλλο.

Ένας άλλος τρόπος για απομάκρυνση του e.coli είναι το ξεφλούδισμα και το μαγείρεμα των φρούτων και των λαχανικών, έπειτα από το σχολαστικό πλύσιμό τους.

Το πλύσιμο είναι απαραίτητο πριν από το ξεφλούδισμα, διότι δίχως αυτό υπάρχει ενδεχόμενο να μεταφερθούν με τα χέρια μικρόβια από τη φλούδα στον καρπό.

Το μαγείρεμα, εξάλλου, εξασφαλίζει πως θα εξουδετερωθούν τυχόν βακτήρια που πέρασαν από το χώμα και τις ρίζες των φυτικών προϊόντων στο εσωτερικό του καρπού τους, κατά την δρα Νίκολα Χόλντεν από το Ίδρυμα Τζέιμς Χάτον, στη Σκωτία.

Πηγή: Τα Νέα online