Σελιδες

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ορτανσίες

Ένα από τα πιο όμορφα κι εντυπωσιακά λουλούδια που σχηματίζουν θαυμάσιους θάμνους είναι οι ορτανσίες. Αφθονία λουλουδιών και χρωμάτων σε αποχρώσεις του ροζ,κόκκινο, μπλε, λευκού, μωβ και λιλά τους καλοκαιρινούς μήνες καρποφορούν και δίνουν στο χώρο μας την αίσθηση της ομορφιάς και της γαλήνης.Δώστε λοιπόν και σεις πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό το υπέροχο λουλούδι φυτεύοντας το στο μπαλκόνι σας ή τον κήπο σας και να είστε σίγουροι ότι θα ανταμειφθείτε.

Φωτισμός- Θερμοκρασία: Αναπτύσσεται εύκολα κυρίως σε σκιερές γωνιές της βεράντας μας ή του κήπου μας . Αγαπάει την υγρασία και τα παραθαλάσσια κλίματα, αλλά δεν είναι καθόλου φιλικό με το κρύο περιβάλλον.

Έδαφος- πότισμα: Φυτεύεται φθινόπωρο ή άνοιξη σε χώμα εμπλουτισμένο με οργανικό λίπασμα, χωνεμένη κοπριά και τύρφη και ανανεώνουμε το χώμα μια φορά τον χρόνο. Το πότισμα πρέπει να είναι συχνό, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη, καθώς απαιτεί την σωστή ποσότητα νερού.

Πολλαπλασιασμός: Οι ορτανσίες πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα μήκους10-15 εκ. που κόβονται από τον Αύγουστο έως και τον Σεπτέμβριο.Σε ουδέτερο έδαφος οι ορτανσίες παίρνουν διάφορες αποχρώσεις. Το ροζ χρώμα διατηρείται αν βάλουμε μια φορά τον χρόνο λίγο τριμμένο ασβέστιο στη ρίζα του φυτού.Οι μπλε αποχρώσεις διατηρούνται όταν οι ορτανσίες είναι φυτεμένες σε όξινο έδαφος. Το μπλε χρώμα για να το πετύχουμε χρειάζεται να προσθέσουμε κάθε χρόνο ουσίες με βάση τον σίδηρο ή το αργίλιο πολύ καλά διαλυμένες στο νερό του ποτίσματος πριν την άνθιση. Γενικά σημαντικό ρόλο παίζει το pH του εδάφους

Σύμφωνα με την γλώσσα των λουλουδιών η ορτανσία σημαίνει διατήρηση της αγάπης της φιλίας, της κατανόησης που διαρκεί παντοτινά!