Σελιδες

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Η βασίλισσα των χορδών: Vanessa Mae




H Vanessa Mae, είναι ακριβώς αυτό που λέμε παιδί θαύμα, με όλη τη σημασία της λέξης. Ενόψη της συναυλίας της  στη χώρα μας, στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, ας τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Δεν είναι τυχαίο που τα media εκθειάζουν τη δουλειά της, αν και συχνά οι κριτικές επισημαίνουν όχι μόνο τις αρετές της ερμηνείας της αλλά και της εμφάνισής της. Αξίζει ίσως να αναφερθεί, ότι έχει ανακηρυχθεί ως ένας από τους 50 πιο όμορφους ανθρώπους στον κόσμο από το "People Magazine".

Η Vanessa Mae εισήγαγε στα κομμάτια της έντονα ποπ στοιχεία δημιουργώντας έτσι ένα νέο ερμηνευτικό ύφος για το χώρο της κλασικής μουσικής, το οποίο άλλωστε και της χάρισε χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο. Αδιάψευστη απόδειξη αποτελούν τα 8 περίπου εκατομμύρια δίσκων που έχει πουλήσει διεθνώς, ενώ έχει βραβευτεί με περισσότερα από 40 διεθνή βραβεία μουσικής.
Γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1978 στη Σιγκαπούρη, την ίδια μέρα με τον πρώτο μεγάλο "μετρ" του βιολιού, τον Nicolo Paganini. Μετακόμισε μαζί με την οικογένειά της στο Λονδίνο όταν ήταν 4 ετών, ενώ τον επόμενο χρόνο άρχισε μαθήματα κλασικού βιολιού.
Tο επιτυχημένο ντεμπούτο της μπροστά στο ευρωπαϊκό κοινό, έγινε το 1988 με μία εμφάνιση στη Βρετανία με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου.Το 1992 κλήθηκε από την λονδρέζικη ορχήστρα “Μουσικοί του Mozart” να περιοδεύσει στην Άπω Ανατολή και υπήρξε η νεότερη σολίστ που έπαιξε ποτέ με την ορχήστρα.

Μέχρι να κλείσει τα 13 της χρόνια είχε στο ενεργητικό της 3 κλασικούς δίσκους, ενώ, είναι η νεότερη σολίστ που ηχογράφησε κοντσέρτα για βιολί των Τσαϊκόφσκι και Μπετόβεν.
Το 1995 ηχογράφησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο "The violin player", με το οποίο καθιερώθηκε αμέσως ως σταρ παγκοσμίου βεληνεκούς. Το άλμπουμ έφτασε στην κορυφή των charts, σε πάνω από 25 χώρες, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο για την ορχηστρική μουσική. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει κερδίσει 40 International Platinum Awards και οι παρτιτούρες της αριθμούν πάνω από 8 εκατομμύρια αντίτυπα, καταφέρνει να ισορροπεί, μία δεκαπενταετία τώρα, μεταξύ του κλασικού και του ποπ ρεπερτορίου.

Η "βασίλισσα του βιολιού" έχει συνεργαστεί με δημοφιλείς ποπ καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων η Janet Jackson και ο Prince, η μουσική της ακούγεται και στο σάουντρακ της μεγάλης παραγωγής της εταιρείας Disney "Μulan", ενώ με τα πρόσφατα άλμπουμ της δοκιμάζει για πρώτη φορά εκτός από το βιολί και την φωνή της. Παρουσιάζει ποπ τραγούδια, ικανά να φτάσουν στις υψηλότερες θέσεις των καταλόγων επιτυχιών ολόκληρου του κόσμου...
Οι δραστηριότητες όμως της πολυτάλαντης μουσικού δεν σταματούν εδώ. Γνωστή για την φιλανθρωπική της δράση, έχει συμμετάσχει κατά καιρούς σε διάφορες εκστρατείες του Ερυθρού Σταυρού. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί και με τον κινηματογράφο, είτε ως σκηνοθέτης της δικής της βουβής ταινίας, η οποία βασίστηκε στο άλμπουμ της “The original four seasons”, είτε ως ηθοποιός στη σειρά Arabian Nights που γυρίστηκε για το βρετανικό κανάλι ABC το 1999. Το πρόσωπό της έχει κοσμήσει μερικά από τα πιο γνωστά περιοδικά μόδας και το αντρικό περιοδικό FHM την έχει εντάξει στον κατάλογο με τις 100 πιο όμορφες γυναίκες στον κόσμο.
Είναι πολύ σεμνή και δήλωσε πως αν και έχει εκτεθεί στη δημοσιότητα από πολύ μικρή λόγω των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων, δεν έχει επηρεαστεί, καθώς, πάντα αγαπούσε αυτό που έκανε και έπαιρνε τη δουλειά της πολύ σοβαρά. Σε αυτό που την επηρέασε η δημοσιότητα ήταν ότι είχε να αντιμετωπίσει την υπερπροστατευτικότητα από τους ανθρώπους γύρω της, πράγμα πολύ δύσκολο καθώς μέχρι τα 20 της χρόνια που έγινε πλέον ανεξάρτητη, η ελευθερία της ήταν πολύ περιορισμένη.