Σελιδες

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Μες τα ...θερινά τα σινεμά...


Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι, μες τα θερινά τα σινεμά…Νύχτες που περνούν και δεν θα ξαναρθούν…μ’αγιόκλημα και γιασεμιά….


Ανοίγουνε τις πόρτες τους νωρίς στις αρχές του καλοκαιριού και κλείνουν προς το τέλος του Σεπτέμβρη η αν ο καιρός το επιτρέπει μέχρι τις πρώτες ψύχρες για τους σινεφίλ και όχι μόνον!

Μιλάμε για αυτές τις δροσερές και καταπράσινες γωνιές που κάτω από ένα πανέμορφο έναστρο ελληνικό ουρανό μπορείς να απολαύσεις την αγαπημένη σου ταινία…Τα θερινά σινεμά!!!

Πρωτοεμφανίστηκαν στην Ελλάδα στις αρχές του 1900, αλλά πραγματικά η άνθηση τους ήταν την περίοδο 1958-1974. Βρίσκονται συνήθως σε ένα μεγάλο οικόπεδο ή αυλή περιτριγυρισμένα από πολύ πράσινο όπως και οι τοίχοι τους για να δίνουν την αίσθηση της αυλής, μάλιστα το χαρακτηριστικό τους λουλούδι ήταν το γιασεμί που το άρωμά του συνδυάστηκε με τα θερινά σινεμά.

Οι ταινίες που προβάλλουν είναι συνήθως επαναλήψεις της χειμερινής περιόδου, ή παλιές κλασσικές ταινίες και σπάνια πρώτης προβολής. Στο ρεπερτόριο τους σπάνια θα υπάρχουν ταινίες ταινιές επιστημονικής επιστημονικής φαντασίας ή με πολλά ηχητικά εφφέ, για λόγους κυρίως «τεχνικούς» αφού όλα αυτά προκαλούν θόρυβο και ενοχλεί τους γείτονες…. Έτσι προτιμούνται κωμωδίες, αστυνομικές και γενικά ταινίες που ταιριάζουν με την διάθεση της εποχής και των θεατών!

Δεν υπάρχει ωραιότερη εμπειρία να κάθεσαι άνετα σε πλαστικά καθίσματα η τις κλασσικές πολυθρόνες του σκηνοθέτη,με τραπεζάκι ή όχι ανάμεσα και να απολαμβάνεις την ταινία κάτω από ένα ουρανό γεμάτο αστέρια με ένα αναψυκτικό στο χέρι και μασουλώντας το κλασσικό ποπκόρν. Σε μερικά μάλιστα μπορείτε να βρείτε και μπύρα με μερικά μεζεδάκια!!!

Στην Αθήνα λειτουργεί ακόμα ένα από τα πιο παλιά θερινά σινεμά το «Ζέφυρος» όπως και το «Θησείον». Στην πλατεία Ψυρρή λειτουργεί το ομώνυμο, και στα Εξάρχεια το ΒΟΞ και το «Ριβιέρα» με την πανέμορφη αυλή του. Επίσης από τα πιο παλιά είναι το ομώνυμο επίσης στην Δεξαμενή στο Κολωνάκι, αλλά και η Αίγλη στο Ζάππειο, ή το «Τριανόν» στην Πατησίων αγαπημένο στέκι των σινεφίλ. Και ασφαλώς σε κάθε μεγάλη πόλη της επαρχίας έχουν απομείνει ένα-δυο θερινά. Και λέω έχουν απομείνει γιατί πια δεν μπορούν να αντέξουν και τόσο εύκολα το κόστος της λειτουργίας τους με αποτέλεσμα να κλείνουν και στην θέση τους να ξεφυτρώνουν πολυκατοικίες ή μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Όσο λοιπόν υπάρχουν ας τα απολαύσουμε γιατί δυστυχώς όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν σε αυτό τον τόπο στο όνομα του κέρδους, και ένα από αυτά είναι και το θερινά τα σινεμά…