Σελιδες

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Γιορτή της Μητέρας


Γιορτή της μητέρας σήμερα!

Μια παγκόσμια γιορτή αφιερωμένη στο πιο γλυκό, πιο λατρεμένο πρόσωπο όλων μας. Η πρώτη πηγή αναφοράς της «γιορτής της μητέρας» είναι στην αρχαία Ελλάδα, στην γιορτή της άνοιξης, αφιερωμένη στην Γαία, μητέρα όλων των θεών και ανθρώπων. Αργότερα αντικαταστάθηκε από την κόρη της Ρέα την σύζυγο του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.

Στην Ρωμαϊκή εποχή, την συναντάμε στην γιορτή της θεάς Κυβέλης που γινόταν κάθε Μάρτιο.

Στον 15ο -16ο αιώνα παίρνει την μορφή της σημερινής περίπου γιορτής, και λεγόταν η «Κυριακή της Μητέρας» που γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής και ήταν αφιερωμένη στις μητέρες. Εκείνη την ημέρα όλοι οι υπηρέτες έπαιρναν άδεια, για να επισκεφτούν τα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα μαζί με τις μητέρες τους.

Στις ΗΠΑ το 1907 η Ana Jarvis ξεκίνησε μια εκστρατεία για την καθιέρωση της γιορτής , και το κατάφερε το 1914, αφού με προεδρικό διάταγμα ορίστηκε επίσημα να γιορτάζεται κάθε 2η Κυριακή του Μάη σαν εθνική γιορτή στις ΗΠΑ.

Πολλές χώρες έχουν δικές τους μέρες για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, όμως η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Στη χώρα μας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Συνδυάστηκε με τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, τη γιορτή της Υπαπαντής. Την δεκαετία του ’60 όμως μεταφέρθηκε στην σημερινή ημερομηνία.

Αν και θεωρείται από τις πιο εμπορικές γιορτές πια σήμερα, ανθοδέσμες, γλάστρες και σοκολατάκια είναι εντελώς ασήμαντα μπροστά σε μια μεγάλη αγκαλιά και ένα γλυκό φιλί που πρέπει να δίνουμε κάθε μέρα στην μάνα, και να την έχουμε πάντα στην καρδιά και το μυαλό μας όσοι την έχουμε χάσει!!!

Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου!!!!