Σελιδες

Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Ορίστηκε ο πρώτος εισαγγελέας ζώων, αρμόδιος για κακοποιήσεις


Κάτι κινείται στον χώρο της προστασίας των ζώων στην Ελλάδα. Μετά την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση για απαγόρευση των θεαμάτων που περιλαμβάνουν ζώα στη χώρα (τσίρκο κ.λπ.), ορίζεται ο πρώτος εισαγγελέας αρμόδιος για τα δικαιώματα των ζώων, ενώ προχωρά και η κατασκευή του μοναδικού αποτεφρωτήρα ζώων.

Μολονότι τους τελευταίους μήνες, τα δικαστήρια ανά την Ελλάδα είχαν αρχίσει να αλλάζουν επί το αυστηρότερον τη στάση τους σε θέματα κακοποίησης ή δηλητηρίασης ζώων, ήταν ορατή η έλλειψη σαφούς νομικού πλαισίου. Η ψήφιση τον περασμένο Απρίλιο του νόμου 4039/2012 για «τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» έδωσε αρκετά «εργαλεία» στους δικαστές. Μεταξύ άλλων, αυστηροποίησε τις ποινές για όσους κακοποιούν και θανατώνουν ζώα, προβλέποντας επιβολή διοικητικών προστίμων έως 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό, αλλά και ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές από 5.000 έως 15.000 ευρώ για τους παραβάτες.

Στο πλαίσιο αυτό και μολονότι ο νόμος δεν το προέβλεπε σαφώς, η πρωτοβουλία της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ελένης Ράικου για ορισμό του πρώτου «εισαγγελέα ζώων» κατέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η δικαιοσύνη θα αρχίσει να εφαρμόζεται και για τους τετράποδους φίλους μας. Τη θέση κατέλαβε η εισαγγελέας Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων θα μπορεί να διατάσσει την οριστική κατάσχεση ενός ζώου εάν διαπιστωθεί ότι αυτό κακοποιείται, να απαγορεύει την απόκτηση άλλου ζώου από άτομα που κακομεταχειρίζονται ζώα, αλλά και να ελέγχει καταγγελίες για παράνομα κυνοκομεία ή εκτροφεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρμοδιότητα της εισαγγελέως αφορά αδέσποτα, δεσποζόμενα και ζώα της άγριας πανίδας, αλλά περιορίζεται στην Αττική. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η κ. Αγγελοπούλου είναι ταυτόχρονα και αρμόδια εισαγγελέας για την ενδοοικογενειακή βία: έχει βρεθεί ότι όσοι κακοποιούν ζώα επιφυλάσσουν βίαιες εκδηλώσεις και στους γύρω τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προτεραιότητα έχει τεθεί η παύση της λειτουργίας παράνομων εκτροφείων ζώων. Φυσικά, η καταρχήν αρμόδια αρχή για τη βεβαίωση παραβάσεων είναι η Ελληνική Αστυνομία.

Αποτεφρωτήρας ζώων

Την ίδια στιγμή, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την αδειοδότηση της λειτουργίας του πρώτου αποτεφρωτικού συστήματος χαμηλού δυναμικού για την καύση νεκρών ζώων συντροφιάς. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Αθήνας - Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ, περιλαμβάνει τους Δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων και Καματερού, Αιγάλεω, Αχαρνών, Ιλίου, Κερατσινίου και Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Μοσχάτου και Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Νέας Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας, Νίκαιας και Αγ. Ι. Ρέντη, Πεντέλης, Περάματος, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Φυλής και Χαϊδαρίου), η οποία χρειάστηκε πέντε χρόνια για να «περάσει» από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, που έφτασαν τις 14 στον αριθμό. Σε κάθε περίπτωση, ο αποτεφρωτήρας που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) τίθεται επιτέλους σε λειτουργία. «Ηταν καιρός να πάψει η ανεπίτρεπτη πρακτική της παράνομης απόρριψης νεκρών ζώων σε κάδους απορριμμάτων, ρέματα ή άλλα σημεία, που αποτελεί την πραγματικότητα στα αστικά κέντρα», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γρ. Γουρδομιχάλης. Αλλωστε, ο νόμος 4039/2012 είχε μεταφέρει την ευθύνη της περιβαλλοντικής διαχείρισης των νεκρών ζώων στους Δήμους.

Στον αποτεφρωτήρα θα φτάνουν τα νεκρά αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στα όρια του ΠΕΣΥΔΑΠ και δεσποζόμενα από όλο το λεκανοπέδιο, έναντι αντιτίμου. Σε περίπτωση θανάτου ενός ζώου, ειδοποιείται το ΔΙΚΕΠΑΖ που το παραλαμβάνει σε ειδικό αυτοκίνητο-ψυγείο και το μεταφέρει προς αποτέφρωση.

Απο την Λίνα Γιάνναρου


Πηγή: Kathimerini.gr

10 σχόλια:

 1. τα ζώα είναι μια σημαντικότατη παρουσία στη ζωή μας. μας αγαπούν και μας δίνουν άδολα την αγάπη αυτή. πρέπει να διαφυλάσσεται η αξιοπρέπειά τους και να υπάρχει μέριμνα γι αυτά. πάρα πολλοί μοναχικοί άνθρωποι δεν έχουν συντροφιά παρά μόνο ένα ζώο κοντά τους. άρα είναι μέλη της κοινωνίας μας, αυτής της αστικής κοινωνίας στην οποία οι περισσότεροι ζούμε. θα έπρεπε να τα δηλώνουμε σα μέλη της οικογένειάς μας και να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν και ιατρικής περίθαλψης. ίσως ακούγεται εξεζητημένο, ίσως κι όχι.
  καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καιρός ήταν να γίνει αυτό. όλες οι καταγγελίες που εγώ προσωπικά έχω κάνει κατά καιρούς για ανάλογα θέματα, όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, δεν εύρισκαν καμιά δικαίωση κι ούτε ανταπόκριση. Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε πως το πρώτο αυτό βήμα, θα έχει και συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καιρός ήταν..ωραία ανάρτηση!!!!!!!!Καλό μεσημερι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έτσι είναι Summertime Blues με τη σχέση που πρέπει να έχουμε με τα ζώα. Αλλά χαίρομαι ιδιαίτερα που έθιξες ένα πολύ σημαντικό θέμα, δηλαδή την υγεία και την περίθαλψη τους. Πολύ λίγοι δυστυχώς θεωρούν ότι απο τη στιγμή που έχουν ένα ζωάκι στο σπίτι είναι και υποχρεωμένοι, και το τονίζω αυτό, να φροντίζουν να είναι και υγιές, και το αποτέλεσμα το βλέπουμε με άρρωστα παρατημένα ζώα στους δρόμους, γιατί το θεωρούν υπερβολή και σπατάλη να πληρώσουν τον κτηνίατρο.
  Ευχαριστούμε και καλή σου μέρα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μακάρι Αννιώ μου να εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος και όχι μόνο στα χαρτιά, γιατί το κακό έχει παραγίνει με πάρα πολλούς που νομίζουν ότι είναι ανεξέλεγκτοι. Και εγώ έχω αντιμετωπίσει αδιαφορία σε καταγγελίες μου για κακοποίηση ζώων και η απάντηση ήταν συνήθως..."τι ψάχνεις τώρα;"...
  Καλή σου μέρα!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ευχαριστούμε Στέλλα!!!!!!!Καλό μεσημέρι και σε σένα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καιρός ήταν! Ελπίζω να συνεχιστεί να εφαρμόζετε ο νόμος κανονικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μακάρι Βάσω, ας ελπίσουμε ότι θα εφαρμόζεται ο νόμος γιατί πολλές φορές βλέπουμε εγκληματικές συμπεριφορές εις βάρος των ανυπεράσπιστων ζώων.
  Καλή σου μέρα!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σωστή απόφαση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που πάρα πολλούς, ιδίως φιλόζωους ανακούφισε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Προς το παρόν φαίνεται απίστευτο Ζαμπία μου, γιατί σε αυτή τη χώρα πολλά λέμε αλλά τίποτα δεν κάνουμε. Μακάρι να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα!!!!
  Φιλιά σου πολλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή