Σελιδες

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Η Κυρά-Σαρακοστή



Σήμερα Καθαρά Δευτέρα και αρχή Σαρακοστής. Αρχικά Χρόνια πολλά σε όλους.
40 μέρες νηστείας  πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα. Τόσες νήστεψε ο Χριστός  στην έρημο.
 Η περίοδος της νηστείας δεν έχει σκοπό την αποχή από το φαγητό αλλά και τον εσωτερικό μας κόσμο. Άλλωστε και ο Χριστός δοκιμάστηκε κατά την περίοδο της νηστείας του. Τώρα θα μου πείτε με την νηστεία θα σωθώ. Αυτό δεν το ξέρω να το απαντήσω αλλά κάπου- κάπου λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει. Μαζί με την «στέρηση» κάποιων αγαθών καλό θα ήταν να αυτοταπεινωθούμε και  ίσως να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες που τελικά μας κάνουν κακό. Τέλος το να γινόμαστε καθημερινά καλύτεροι άνθρωποι μόνο θετικά μπορούμε να εισπράξουμε.
Στο θέμα μας τώρα, στην Κυρά Σαρακοστή! Κάτι θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια αλλά όταν τα παιδιά ξεκίνησαν να πηγαίνουν σχολείο οι εκάστοτε δασκάλες έφτιαχναν την Κυρά, η οποία χρησίμευε σαν ημερολόγιο.
Η παράδοση θέλει να είναι μια γυναίκα ντυμένη σαν καλόγρια,με σταυρό στο κεφάλι και χωρίς στόμα. Τα χέρια σταυρωμένα σαν να προσεύχεται συνέχεια.Τα 7 της πόδια συμβολίζουν τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής  και την φτιάχνουμε με πολύ αλάτι για να μην χαλάσει. Κάθε Σάββατο  κόβουμε και ένα ποδαράκι.Σε κάποια μέρη της Ελλάδας φτιάχνουν μια πάνινη κούκλα για Κυρά-Σαρακοστή,στον Πόντο βάζανε 7 φτερά κότας σε ένα μεγάλο κρεμμύδι και κρεμόταν σε κάποιο ψηλό σημείο.Τον έλεγαν «κουκουρά» και ήταν ο φόβος των παιδιών όταν ήταν άτακτα. Στα σχολεία σήμερα τα παιδιά την φτιάχνουν σε χαρτόνι.Εμείς φέτος είπαμε με τον «βενιαμίν» της οικογένειας να την φτιάξουμε με ζυμάρι.
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι:
2 κούπες αλεύρι
1 κουτ.σούπας  αλάτι
1 κούπα νερό
Πλάστη
Λαδόκολλα
Λίγα γαρύφαλλα
Το προσχέδιο σε Α4 κόλλα που την έφτιαξε ο μπαμπάς μας.
Ζυμώσαμε το αλεύρι με το αλάτι και το νερό δημιουργώντας μια σκληρή ζύμη. Σε μια μεγάλη επιφάνεια ανοίξαμε με τον πλάστη ένα μεγάλο αλλά όχι λεπτό φύλλο. Στο ταψί βάλαμε την λαδόκολλα, με  την βοήθεια του προσχεδίου κόψαμε με μαχαίρι την ζύμη και σχηματίσαμε την Κυρά-Σαρακοστή.Διακοσμήσαμε με γαρύφαλλα. 

Ψήσαμε την Κυρά στους 180 βαθμούς για μία ώρα ώστε να είναι καλά ψημένη και να αντέξει τις 7 εβδομάδες. Αύριο λοιπόν ο μικρός θα βάλει μια κορδέλα στην τρυπούλα που ανοίξαμε πριν ψηθεί και θα την πάμε στο σχολείο. Μπορεί να μου πήρε αρκετή ώρα να την φτιάξουμε αλλά ένα μεγάλο ποσοστό εργασίας το έκαναν δύο εξάχρονα χεράκια, οπότε  είμαστε δικαιολογημένοι.
Προλαβαίνετε να φτιάξετε μια Κυρά Σαρακοστή με τα παιδιά σας .Αφήστε τα να δημιουργήσουν και εσείς δεν έχετε παρά να τους λέτε την ιστορία της  και να τα διορθώνετε όταν πρέπει.
Και του χρόνου με υγεία …Καλή μας Σαρακοστή.

4 σχόλια:

  1. αχ! αυτά τα χεράκια!!! πολύ μου άρεσε η ιστοριά της Κυρά Σαρακοστής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στα καμάρια μας....μαμά και γιό!!!
    Θέλω να φιλήσω αυτά τα εξάχρονα χεράκια που ανοίγουν φύλλο....
    Και του χρόνου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κσι εγώ θα ήθελα τόσο πολύ να φιλήσω αυτά τα όμορφα γλυκά εξάχρονα χεράκια!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στο Βαγγελάκη μας και στη μαμά που τηρούν τις παραδόσεις μας.
    Στο Βαγγελάκη που του μίλησα στο τηλέφωνο ήταν πολύ χαρούμενος για το όμορφο δημιούργημά του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή