Ο καθηγητής της Ανθρωπολογίας Robin Dunbar, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάνοντας μια έρευνα υποστηρίζει ότι ο αριθμός των διαδικτυακών φίλων στο face book, δεν αντιπροσωπεύει τον πραγματικό αριθμό των φίλων στην πραγματική ζωή. Κάτι που φυσικά δεν θα μπορούσε να ισχύει.
Και αυτό ισχυρίζεται, γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να χειριστεί περισσότερους από 150 φίλους. Έτσι λοιπόν αυτό φανερώνει ότι οι χιλιάδες φίλοι που εμφανίζονται σε πολλούς λογαριασμούς χρηστών του Face book, είναι καθαρά εικονικοί και δεν λειτουργούν ως φίλοι πραγματικοί, δηλαδή η εμφάνιση τους είναι άσκοπη λογικά.
Ο αριθμός 150 δεν είναι τυχαίος, αφού αποτελεί μέρος μια άλλης θεωρίας του Dumbar που ανέπτυξε το 1990. Βάσει αυτής της θεωρίας η ποσότητα των πληροφοριών που μπορεί το μέρος του εγκεφάλου της συνειδητής σκέψης να διατηρήσει είναι αυτό το νούμερο.
Η έρευνα λοιπόν έδειξε ότι αποτελεί συνήθεια των χρηστών να συνομιλούν με συγκεκριμένα άτομα από τους φίλους τους στο Face book που μπορεί να φτάνει τους 150, ενώ μπορεί να διαθέτουν όμως πάνω από 1.500 φίλους.
Μπορεί όμως να υπάρξει φιλία μέσω ιντερνετ; Πάλι σύμφωνα με μελέτες της AOL, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου στην Αμερική, φαίνεται ότι οι γυναίκες και ειδικά μετά τα 40 περνούν τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τους συνδεδεμένες στο ιντερνετ. Σερφάρουν κατά 50% περισσότερο χρόνο κάθε εβδομάδα σε σχέση με τους άντρες, παίζοντας παιχνίδια και μάλιστα το 44% των γυναικών αυτής της ηλικίας δημιούργησαν και νέες διαδικτυακές φιλίες μέσα από αυτά τα παιχνίδια. Ένα δε 20% από αυτές δήλωσε ότι συνέχισαν τις φιλίες αυτές και στον πραγματικό κόσμο.
Παλιότερα πίστευα ότι ο χώρος του διαδικτύου ήταν τόπος που δεν μπορούσε κάποιος να κάνει πραγματικούς φίλους. Σιγά σιγά όμως άλλαξα γνώμη για το θέμα αυτό, δημιουργώντας πραγματικές φιλίες που έχουν αντέξει στο χρόνο. Η ανωνυμία πολλές φορές βοηθάει να ανοιγόμαστε περισσότερο, και ειδικά όταν κάτι μας πιέζει ή ζητάμε λύσεις!! Αν είσαι τυχερός λοιπόν στην άλλη πλευρά υπάρχει κάποια ή κάποιος πρόθυμος να σε ακούσει, να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα και να γελάσεις, να σου συμπαρασταθεί στη λύπη σου ή ακόμα και να σε βοηθήσει να βρεθεί λύση σε κάποιο πρόβλημα σου!!
Αλλά και καυγάδες μπορούν να υπάρξουν σε αυτό το χώρο και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που το πρόσωπο που βγάζουν σε forum ή στα chatrooms ή στο face book, δεν έχει καμμία σχέση με αυτό της πραγματικής τους ζωής…ίσως γιατί αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται ή ντρέπονται να παραδεχτούν αυτό που είναι!! Όμως και στην καθημερινότητα μας το ίδιο δεν συμβαίνει; Πόσοι φίλοι δεν μας απογοήτευσαν και που ζήσαμε μαζί τους όμορφες στιγμές της ζωής μας; Δεν διανοηθήκαμε όμως να βγάλουμε την φιλία από την ζωή μας…συνεχίσαμε να πιστεύουμε σε αυτήν!!!!
Κάπου πριν από χρόνια διάβασα σε ένα σάιτ ή μπλόγκ δεν θυμάμαι ακριβώς, τα εξής:
«Και είναι τόσο όμορφη αυτή η φιλία, όταν φτάνει να γίνει πραγματική φιλία…γιατί απλά βλέπεις έναν άνθρωπο για πρώτη φορά, όμως σου είναι τόσο οικείος και αγαπημένος μετά από τόσες ώρες συνομιλίας μέσω ιντερνετ ή τηλεφώνου!!! Υπάρχουν φιλίες μου που ξεκίνησαν μέσω ιντερνετ και τώρα είναι σημαντικότερες από αυτές που είναι από την πραγματική μου ζωή»
Και εγώ νοιώθω τυχερή γιατί αυτή τη σκηνή, να γνωρίζω από κοντά αγαπημένες ιντερνετικές φίλες την έχω ζήσει αρκετές φορές και είμαι σίγουρη ότι θα την ξαναζήσω και στο μέλλον!! Η χαρά είναι πραγματικά μεγάλη εκείνη τη στιγμή!!! Αλλά είμαι ακόμα πιο τυχερή γιατί αυτές τις φίλες τις έχω κατατάξει ανάμεσα στις καλύτερες που έχω…
Διαδικτυακά φιλαράκια μου να’στε πάντα καλά!!!!!!!
Γιάννα μου έχω πεί στο πρόσφατο παρελθόν ότι το ίντερνετ είναι "πιστό αντίγραφο" της κοινωνίας μας.Οταν κάποιος είναι αξιοπρεπής και ειλικρινής θα είναι και στο διαδύκτιο.Οταν είναι χυδαίος και αναξιοπρεπής μεταφέρει ακριβώς την ίδια προσωπικότητα και εδώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε όπως στην κανονική μας ζωή έτσι και εδώ κάνουμε τις επιλογές μας.
Διαλέγουμε τους φίλους που μας νοιώθουν,μας αφουγκράζονται και δίνουν χωρίς να περιμένουν να λάβουν τα"περισσότερα".
Τελικά η φιλία στο διαδίκτυο, όπως και στην πραγματική ζωή, θέλει τους κανόνες της και το χρόνο της. Δεν πετυχαίνουν πάντα. Και σίγουρα πρέπει να ενταχθούν στην πραγματικότητα για να "ψηθούν/δοκιμαστούν" κι εκεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι διαδικτυακές φιλίες στο fb πιστεύω ότι είναι μια μη ελέγξιμη φιλία, λόγω μεγέθους.
Θέλω να πω ότι, πράγματι, είναι δύσκολο να διαχειριστεί κάποιος τόσους ανθρώπους και να είναι φίλος με όλους αυτούς!
Νιώθω ευτυχής για μερικές από τις διαδικτυακές
φιλίες μου για κάποιες άλλες, όχι.
Έτσι είναι κάνοντας τις σωστές επιλογές όπως και στην κανονική μας ζωή, δημιουργούμε πραγματικές και όμορφες φιλίες... Και θέλω να πώ ότι γράφοντας αυτές τις σκέψεις μου, είχα στο μυαλό μου, τον αγαπημένο μου διαδυκτιακό φίλο, τον Χρήστο!!! Να'σαι καλά φίλε μου και τα φιλιά μου στις όμορφες Σέρρες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Αριστοτέλης διέκρινε τριών ειδών φιλίας: Χρήσιμο- Ηδύ- και Αγαθό
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι φιλίες που γίνονται με κίνητρο το συμφέρον, οι φιλίες με κίνητρο την ευχαρίστηση και οι φιλίες που έχουν άπλετα δοσμένη την ανθρωπιά!
Προσθέτω…ότι θεωρώ επίσης τυχερό τον εαυτό μου που γνώρισα μέσω ιντερνετ ανθρώπους με πραγματική ευγένεια και ήθος. Η φιλία μας μπορεί να ήταν το ξεκίνημα από τον διαδικτυακό χώρο, όμως εξελίχθηκε σε πραγματική φιλία, με εμπιστοσύνη και δυνατά συναισθήματα
Η γνήσια φιλία είναι ανεκτίμητη και παραμένει πραγματικός θησαυρός γιατί μέσα της πάντα υπάρχει η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και ανιδιοτέλεια !
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι όταν ανοίγεις προφιλ στο φέις και αναζητάς φίλους, οφείλεις τυπικά να τους σέβεσαικαι όχι να τους αγνοείς. το λάικ, δεν είναι το ζητούμενο. Δεν μπήκε όμως τυχαία. Ειναι ο χαιρετισμός, σε βλέπω, είμαι εδώ, δεν σε αγνοώ. Το σχόλιο αποτελεί μια πιο προσωπική επαφή. Πολλοί δεν την θέλουν, το σεβόμαστε. Το να σε αγνοούν όμως συνειδητά, το θεωρώ αγένεια. Αυτό δείχνει μικροψυχία και εγωισμό. Μου είναι αδιάφοροι αυτοί οι άνρθρωποι. Ευτυχώς δεν έχω τέτοιους φίλους. Τιμώ τους φίλους μου και με τιμούν. Εστω και διαδικτυακά...
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνω
ΑπάντησηΔιαγραφή