Σελιδες

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή καραβάκι;

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα
  Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δέντρου το έφεραν στην χώρα μας οι Βαυαροί και στην Ελλάδα για πρώτη φορά στολίστηκε δέντρο στα Ανάκτορα του Όθωνα το 1833.
  Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα ήταν το παραδοσιακό Χριστόξυλο ή Δωδεκαμερίτης ή Σκαρκάνζαλος κυρίως στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα έβαζαν ένα μεγάλο κούτσουρο από άγρια κερασιά, πεύκο ή ελιά στο τζάκι όπου θα έκαιγε για όλο το 12ήμερο των γιορτών από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα. Σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλοτυχία και κυρίως προστατεύει το σπίτι από τους καλικάντζαρους που μπαίνουν από τις καμινάδες και κλέβουν ή κάνουν ζημιές στο νοικοκυριό.

Αναμφίβολα  το Χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι από τα πιο όμορφα έθιμα και κάθε χρόνο μικρά ή μεγάλα, φυσικά ή τεχνητά στολίζουν μια γωνιά του σπιτιού μας και δίνουν χαρά σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους.

Το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου Καραβιού
Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Έθιμο που υποχώρησε με το χρόνο, μπροστά σε αυτό του δέντρου, αλλά κανένας δεν δείχνει να το έχει ξεχάσει.
 Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό νου κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους. Αποτελούσε, όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.
 Πριν από 50 χρόνια, δηλαδή έως και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, συναντούσαμε το καραβάκι σε πολλά ελληνικά σπίτια και στα χέρια των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα. Σήμερα, η παράδοση αυτή τείνει να εξαφανιστεί, μιας και έχει αντικατασταθεί από το ξενόφερτο έλατο.

Συνυφασμένο με αποχωρισμούς και δυσάρεστες αναμνήσεις, αλλά και ως τάμα των ναυτικών σε στιγμές κινδύνου στη θάλασσα, το καράβι δεν θα μπορούσε να συμβολίσει οικογενειακές συνεστιάσεις θαλπωρής, με παρόντα όλα τα μέλη, ή να τονώσει το οικογενειακό αίσθημα. Για το λόγο αυτό, το καράβι σπάνια αποτέλεσε στοιχείο διακόσμησης των ελληνικών σπιτιών τα Χριστούγεννα.»

Εντούτοις, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, συζητήθηκε έντονα στη χώρα μας το ζήτημα κατάργησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου και αντικατάστασής του από το καράβι. Σε ορισμένες περιοχές (κυρίως στα νησιά) εξακολουθούν να στολίζουν «καραβάκια», ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται μια αξιέπαινη προσπάθεια ορισμένων Δήμων της χώρας, να επαναφέρουν το έθιμο στην αρχική του μορφή, στολίζοντας στις πλατείες τους καραβάκια αντί για έλατα.

Ας διαλέξουμε λοιπόν μεταξύ δέντρου και καραβιού και ας στολίσουμε και φέτος το σπιτικό μας
κρατώντας και  το ελληνικό στοιχείο αλλά και την παραάδοση μας.

Πηγή: fhmeslenepanteion.blogspot.gr/p/blog-page_8082.html
                                                                                       

16 σχόλια:

  1. δε γίνεται να βάλουμε και τα δύο;;;
    κρίμα είναι, έχω ένα τόσο πετυχημένο συνθετικό έλατο που δε μου κάνει καρδιά να το αποκλείσω.
    γεμίζει ωραιότατα μια άδεια γωνιά.
    αλλά και καραβάκι έχω. μικρούτσικο. μόνο με φωτάκια.
    μακάρι να είναι καλοτάξιδο. και το δικό και όλου του κόσμου.
    φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Summertime Blues πολύ εορταστική η ατμόσφαιρα αφού διαθέτεις και τα δυο!!! Έχουν και τα δυο την ομορφιά τους και την ιστορία τους. Σου εύχονται οι αμπλοκάριστες καλές εορτές να έχεις και προτίστως υγεία σε όλους μας.

      Διαγραφή
  2. Καράβι ή έλατο ας στολίσουμε και φέτος...Πρωτίστως όμως ας στολίσουμε τις καρδιές μας με τα στολίδια της αγάπης...Διαχρονικά και αποδεκτά από όλους...Εύχομαι από καρδιάς καλά Χριστούγεννα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Όστρια!! Έτσι ακριβώς όπως το λες... οι καρδιές μας χρειάζονται στολίδια αγάπης εξ άλλου αυτό είναι και το μήνυμα της Γέννησης και για αυτά η ψυχή και η καρδιά μας διψάει.
      Σου ευχόμαστε καλές εορτές πάντα με υγεία!!

      Διαγραφή
  3. καραβάκι, έλατο... μάλλον καραβάκι... πάντως είναι ωραιο να δημιουργείς γιορτινή ατμόσφαιρα... με το καλό.. καλέες γιορτές νάχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές εορτές Παρασκευή καλά Χριστούγεννα να περάσεις όμορφα με αυτούς που αγαπάς!!!

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ πολύ... καλώς ωρίσατε στο μπλογκ μου!!!

      Διαγραφή
    3. Και εμεις σε ευχαριστούμε θερμά για τις αφιερώσεις σου στο blog σου.
      Να είσαι πάντα καλά Παρασκευή μου!!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Αμπλοκάριστες φίλες μου!! Εγώ Ιωάννα μου για να είμαι μέσα στόλισα και τα δυο!! Δύσκολη η επιλογή! :)
    Φιλιά πολλά!! Καλό Π/Σ/Κ!!!! Καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημητρούλα μας γειά και χαρά σου φίλη μας!!!
      Θαυμάσια ιδέα να στολίσουμε και τα δυο. Σίγουρα θα δοθεί μια ξεχωριστή λαμπρή ατμόσφαιρα. Χρώματα πανέμορφα θα κυριαρχήσουν και όλα θα είναι πιο γιορτινά.
      Καλές εορτές Δήμητρα!!!

      Διαγραφή
  5. Είναι που το συνηθίσαμε καλώς-κακώς το ξένο δέντρο και έγινε πιο οικείο Ιωάννα μου από το ντόπιο καράβι.. Ξέρω κι εγώ; Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα λές πάντως και τώρα που το σκέφτομαι θα μου ήταν ωραίο ένα καράβι στολισμένο.. Όπως κι αν έχει, ας γιορτάσουμε με την Καρδιά! Φιλιά και καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τατιάνα Καλή Κυριακή σου ευχόμαστε και εμείς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα να γιορτάσουμε με την καρδιά!!
      Σε ευχαριστούμε για την επίσκεψή σου και σου ευχόμαστε από καρδιάς καλές εορτές!!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία ανάρτηση!!!
    Δεν ήξερα την ιστορία του καραβιού....
    Καλές γιορτές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστούμε peps!!
      Καλές γιορτές ευχόμαστε και σε σένα να περάσεις όμορφα με τους αγαπημένους σου!!

      Διαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!! Δεν γνώριζα πολλά από αυτά!!Όμορφη ανάρτηση!!Μπράβο!!Καλές γιορτές και υγεία, χαρά ,ευτυχία!!!!Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό απόγευμα Φανούλα!! Καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα!!!!

      Διαγραφή