Σελιδες

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ο μικρός ήρωας

Σήμερα το πρωί όπως κάθε μέρα καλημέρισα φίλους και γνωστούς σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Συνηθίζω να λέω καλημέρα με βίντεο που περιέχουν τραγούδια.Το ένα βίντεο έφερε το άλλο ,και το άλλο το τραγούδι του μικρού ήρωα με τον Λουκιανό Κελαηδόνη.


Σκέφτηκα (ναι το κάνω κάπου κάπου) ότι όλοι έχουμε ακούσει για τον μικρό ήρωα αλλά τι και πόσα ξέρουμε για αυτόν;
Αναζήτηση αμέσως στον παγκόσμιο ιστό.


Και εύρηκα!!!!!Τι βρήκα; Μια σελίδα για τους λάτρεις του "μικρού ήρωα" και για την ακρίβεια λέγεται  Ο Μικρός Ήρως





Άρχισα να διαβάζω πολλά και ενδιαφέροντα τα οποία θα σας τα μεταφέρω με copy-paste και λίγο δική μου παρέμβαση.
Ο Μικρός Ήρως, θρυλικό περιοδικό που δημιούργησε δύο γεννιές φανατικών και πιστών αναγνωστών, στα 16 χρόνια της συνεχούς κυκλοφορίας του (1953-1968).
.Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με μια χρονολογική σειρά. Το 1985,δεκαεφτά χρόνια μετά την έκδοση και του τελευταίου τεύχους του «Μικρού Ήρωα»(Νο798!) ο αείμνηστος Στέλιος Ανεμοδουράς, εκδότης και συγγραφέας του «Μικρού Ήρωα»-με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης-προχωράει στην ανατύπωση του περιοδικού και το επανεκδίδει με τη μορφή τόμων-από 8 τεύχη ο καθένας-ενώ μαζί  έβγαινε κι ένα συλλεκτικό τεύχος που αντιστοιχούσε στο νούμερο του τόμου. Ο ίδιος ο Στέλιος Ανεμοδουράς σημείωνε στο εισαγωγικό σημείωμα εκείνης της έκδοσης :

 «...Η απόφαση της επανέκδοσης αυτής πάρθηκε κάτω από έντονη ψυχολογική πίεση, τα τελευταία χρόνια, πάνω στο συγγραφέα, εκ μέρους μεγάλου αριθμού παλαιών αναγνωστών του «Μ.Η», που σε κάθε ευκαιρία που τους παρουσιαζόταν, σε κάθε έμμεση ή άμεση επαφή μαζί του, ζητούσαν επίμονα την επανέκδοση, για τους ίδιους και τα παιδιά τους, των ιστοριών του «Μ.Η.», που οι προηγούμενες εκδόσεις τους δεν υπάρχουν πια ή έχουν φτάσει, όσα έχουν περισωθεί, να θεωρούνται μουσειακά κομμάτια.»
                                                     "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ" 
  Επώνυμοι και ανώνυμοι αναγνώστες , υπουργοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες,δημοσιογράφοι, πλούσιοι και φτωχοί έχουν ένα κοινο: τη μεγάλη αγάπη για το θρυλικό αυτό ανάγνωσμα που οδήγησε τα παιδικά τους βήματα σε έναν κόσμο ηρώων όπου πρωτεραιότητα είχαν αξίες όπως η αγάπη για την ελευθερία και την πατρίδα, το μίσος κατά της τυρρανίας και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 Αυτές οι αξίες με τη σειρά τους , γίνανε κάποιες από τις βασικές αρχές του «Συλλόγου Φίλων Μικρού Ήρωα», ενός συλλόγου που ήταν η επόμενη επιθυμία των αναγνωστών. Μία επιθυμία που εκστερνίστηκε ο Γιώργος Ανεμοδουράς-γυιος του Στέλιου- ο οποίος  αποτέλεσε το βασικό συντελεστή για την υλοποίηση της.

 Με την ιστοσελίδα του Μικρού Ήρωα ανοίγει πύλη επικοινωνίας με τα μέλη του Συλλόγου- και όχι μόνο- ενώ κάθε επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί σ΄εναν κόσμο ηρώων...  



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΤΙ", ΤΕΥΧΟΣ 577-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ Μ.ΗΡΩΑ
Όποιος, σήμερα, επιχειρεί να διαβάσει τον Μικρό Ήρωα από ιδεολογική σκοπιά και μόνο, την έχει πατήσει. Στην καλύτερη περίπτωση να καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα που είχαν καταλήξει οι παιδαγωγοί καμιά εικοσαριά χρόνια πριν, όταν κατεδάφιζαν το αλφαβητάριο του δημοτικού με τις εικονογραφήσεις του Γραμματόπουλου, επειδή- λέει- περνούσε στα παιδιά "αντιδραστικά" μηνύματα: των κοινωνικών στερεοτύπων, της καταπιεσμένης γυναίκας της πατριαρχικής φύσης της οικογένειας, του καταλυτικού ρόλου της θρησκείας στην κοινωνία… Τι έγινε σ' εκείνη την περίπτωση; Το αναχρονιστικό αλφαβητάριο αντικαταστάθηκε από τα πασοκικά, "προοδευτικά" εγχειρίδια και τα νεότερα παιδιά έχασαν ένα απ' τα τελευταία εφαλτήρια μαγείας και ονείρου. Έχασαν το στοιχειώδη μπούσουλα.

Με το συμπάθιο, λοιπόν. Τα πρότυπα με τα οποία επιδιώκει να ταυτιστεί ο κόσμος της φαντασίας δεν είναι τα πρότυπα που ευνοεί ο μάταιος τούτος κόσμος. Να γιατί ο Γιώργος Θαλάσσης ως μυθοπλαστικός χαρακτήρας είναι πολύ πιο περιεκτικός απ' ό,τι αν ήταν κόπια π.χ. του Νίκου Ζαχαριάδη(που δεν θα μπορούσε να ήταν), να γιατί η Κατερίνα θα ήταν πιο στεγνή, λιγότερο πανανθρώπινη φιγούρα αν χτιζόταν πάνω στο πλαίσιο του χαρακτήρα π.χ. της Ρούλας Κουκούλου…

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις μεμψιμοιρίες. Ο Μικρός Ήρως, το πιο χαρακτηριστικό αφήγημα της λογοτεχνίας αυτού- του- παρακάτω, της ηλικίας και της εποχής που διαμόρφωσαν δύο γενιές, ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσαν να συναντήσουν οι νέοι που στη διαδρομή της ζωής τους μάθαιναν να απολαμβάνουν την ανάγνωση. Αποθεώνοντας τον πλούσιο κόσμο της φαντασίας τους, απέδειξε ότι ο χώρος του φαντασιακού, ανοριοθέητος και αδέσμευτος, είναι πιο ισχυρός, από την πραγματικότητα- όσο μίζερη, αποτρόπαιη κι αν προβάλλει τους κλειστούς της ορίζοντες. Και συνάμα, υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τη γλώσσα, στους λαβύρινθους της οποίας μετασχηματίζονται συνέχεια οι βεβαιότητες, αλλά και δεξιώνεται το νόημα. Το χαμένο εν πολλοίς νόημα του σύγχρονου καιρού της πραγματικά μαζικής κουλτούρας- έστω κι αν πολλοί νομίζουν ότι κατέχουν επειδή κραδαίνουν, φόβητρο, τη μονοσήμαντη βεβαιότητα της ιδεολογίας… .

Το site για περισσότερες πληροφορίες για τον Μικρό Ήρωα είναι το www.mikros-iros.gr αξίζει να το επισκεφτείτε

Δεν ξέρω πόσο νοσταλγήσατε  εσείς τα παιδικά σας χρόνια μετά από αυτήν την ανάγνωση και το άκουσμα πάντως εγώ αρκετές ώρες μετά βρίσκομαι ακόμη "εκεί".

4 σχόλια:

  1. καλησπέρα.
    δε έχω διαβάσει ποτέ!
    ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κι εγώ δεν έχω διαβάσει. Το θεωρούσα πάντα πως είναι για αγόρια αλλά ο άντρας μου ήταν μεγάλος fun του είδους....Πολύ ωραία ανάρτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εμένα ο Μικρός Ήρως ήταν ένα από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα!

    Βέβαια αυτή η ιστοσελίδα του συλλόγου Φίλων Μικρού Ήρωα είναι δυστυχώς πολύ πίσω: έχει να ενημερωθεί από το 2004!

    Ο Σύλλογος έχει πια πεθάνει, όλα δείχνουν πως απλά με αφορμή τα 50 χρόνια από το 1ο τεύχος του Μικρού Ήρωα έκαναν έτσι μερικές εκδηλώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγω διαβαζα το μικρο ηρωα και κανω συλλογη τα τευχη. Θα ηθελα να ερθω σε επαφη με αλλα ατομα που εχουν ιδιο ενδιαφερον

      Διαγραφή