Σελιδες

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Πως έφτασε ο χρυσός στη Γη;


Κι όμως, ο χρυσός είναι ένας... κλασσικός εξωγήινος. Η Γη, όταν ακόμα βρισκόταν σε πολύ νεαρή ηλικία, δέχτηκε μια βροχή διαρκείας από μετεωρίτες, η οποία κράτησε για καιρό και έστρωσε την επιφάνεια του πλανήτη μας με πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός και η πλατίνα (λευκόχρυσος), που είχαν δημιουργηθεί κατά τις πρώτες φάσεις σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ματίας Γουίλμπολντ της Σχολής Γεωεπιστημών του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το «New Scientist» και το «Physics World», ανέλυσαν με νέες τεχνικές μεγάλης ακρίβειας δείγματα από πανάρχαια πετρώματα της Γροιλανδίας ηλικίας σχεδόν 3,8 δισ. ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σημερινά προσβάσιμα αποθέματα πολύτιμων μετάλλων στη Γη αποτελούν συνέπεια του βομβαρδισμού μετεωριτών περίπου 200 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία της.

Καθώς η Γη διαμορφωνόταν, ο λιωμένος σίδηρος βυθίστηκε στο κέντρο αποτελώντας τον πυρήνα της, συμπαρασύροντας βαθιά στο υπέδαφος την συντριπτική πλειονότητα των επιφανειακών πολύτιμων μετάλλων.

Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στον γήινο πυρήνα υπάρχουν ακόμα αρκετά πολύτιμα μέταλλα -αν έρχονταν ποτέ στο φως- για να καλύψουν όλη την επιφάνεια της Γης με ένα στρώμα πάχους τεσσάρων μέτρων!

Κανονικά, η καταβύθιση του χρυσού και των άλλων μετάλλων στο κέντρο της Γης θα έπρεπε να αφήσει την επιφάνεια χωρίς αυτά, όμως, αντίθετα, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες φορές περισσότερα πολύτιμα μέταλλα στα πιο επιφανειακά γεωλογικά στρώματα, στον φλοιό και τον μανδύα, από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Η αφθονία αυτή αποδίδεται σε μια τελευταία κατακλυσμιαία βροχή μετεωριτών που έπεσε στη Γη μετά τον σχηματισμό του πυρήνα της και αφού είχε αυτή πια στερεοποιηθεί, ανανεώνοντας έτσι και με το παραπάνω το απόθεμά της σε προσβάσιμα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία έτσι αντικατέστησαν τον χρυσό και την πλατίνα που είχαν βυθιστεί στον πυρήνα.

Πηγή: THEINSIDER

6 σχόλια:

 1. Μπράβο Γιάννα μου...πολύ ωραία ανάρτηση...ε ρε να είμαστε από μια μεριά όταν έβρεχε χρυσάφι...φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαχαχαχαα!!!! Εύα μου και εγώ αυτό σκέφτηκα, την ατυχία μας που δεν είδαμε αυτή την βροχή!!!!!!
  Φιλιά και απο εμάς γλυκειά μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλά του απιστεύτου!
  Αυτή τη συζήτηση-μονόλογο [ως συνήθως! :)] είχαμε με τη "Δομή" που έχω στο σπίτι και τσουπ βλέπω την ανάρτησή σας!
  Καλά συνεννοημένοι ήσασταν ή του έκανες φροντιστήριο;

  Εξαιρετικότατο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είδες Ζαμπία μου; Είναι αυτό που λένε....τα μεγάλα πνεύματα κτλ. Χαχαχαχαχααα...Τους χαιρετισμούς μου στη "Δομή" και να μου την προσέχεις!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φοβερή ανάρτηση! Καλωσορίζω το σπιτικό σου! Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλωσόρισες Έλενα!!! Ευχαριστούμε πολύ, να'σαι καλά!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή