















Πηγή:.otherside.gr
Προτιμάτε τα γεράνια; Δεν έχετε άδικο. Χαρίζουν στον κήπο μας πλούσιο και έντονο χρώμα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Αντέχουν και δεν απαιτούν και πολλά πολλά και αυτός σίγουρα είναι και ο πιο βασικός λόγος που τα ..αγαπάμε, εκτός από την περισσή ομορφιά τους.
Με την ονομασία «γεράνια» αναφερόμαστε γενικά σε μια μεγάλη κατηγορία φυτών που παρουσιάζουν τεράστια ποικιλομορφία . Αν και βοτανικά τα γεράνια ανήκουν στο γένος Geranium, τα φυτά που εμείς βρίσκουμε στο εμπόριο και ονομάζουμε «γεράνια» ανήκουν ως επί το πλείστον στο γένος Pelargonium.
Τέτοια είναι, εκτός από τα κλασσικά γεράνια, τα πελαργόνια, οι βαμβακούλες, οι αμπερόριζες κ.α.
Τα «γεράνια» κατάγονται από τη Ν.Αφρική και μοιάζουν πολύ στην καλλιέργειά τους με τα παχύφυτα λόγω του υδαρούς βλαστού και των απαιτήσεων τους. Κατά κανόνα είναι πολύ ανθεκτικά και μη απαιτητικά φυτά, ενώ προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον που εγκαθίστανται.
Θερμοκρασία και εμφύτευση:
Σε ό, τι αφορά τη θερμοκρασία, τα «γεράνια» έχουν άριστη συμπεριφορά σε περιοχές, όπου η θερμοκρασία δε πέφτει το χειμώνα κάτω από τους 4°C.
Όταν αυτή κυμαίνεται πολύ κοντά στο 0°C για αρκετό χρονικό διάστημα, καλό είναι να φυτεύονται σε γλάστρες και να τοποθετούνται σε προστατευμένα σημεία τις παγωμένες δύσκολες μέρες.
Ακόμα όμως και μετά από ένα δύσκολο χειμώνα, με το κατάλληλο κλάδεμα νωρίς την άνοιξη, τα γεράνια μας μπορούν να αναγεννηθούν.
Σημειώνουμε πως:
α. Τα γεράνια δεν αγαπούν το πολύ νερό γι ’αυτό μεταξύ των ποτισμάτων τους θα πρέπει το χώμα τους να στεγνώνει.
β. Ποτέ δεν αφήνουμε το νερό στις γλάστρες να λιμνάζει και αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα τους.
γ. Για τα γεράνια είναι αρκετή η βασική λίπανση. Ξεκινάμε σταδιακές λιπάνσεις την άνοιξη με λιπάσματα γενικής χρήσης (κατά προτίμηση βιολογικά), τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες διακόπτουμε και μετά συνεχίζουμε μέχρι να πιάσουν τα πρώτα κρύα. Κατά προσέγγιση είναι μία λίπανση κάθε πέντε ποτίσματα, όταν λιπαίνουμε με υγρό λίπασμα και 4-5 φορές ετησίως όταν αυτό είναι κοκκώδες.
δ. Με το τέλος του χειμώνα έρχεται η στιγμή για το κλάδεμα. Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα φυτά μας χαμηλά και συμπαγή, τότε κλαδεύουμε αυστηρά μερικά εκατοστά πάνω από το έδαφος. Αν θέλουμε, όμως, να τους δώσουμε ύψος, τότε αφήνουμε αρκετό στέλεχος κορμού, ο οποίος αργότερα ξυλοποιείται χωρίς να εκπτύσσονται φύλλα από αυτόν. Όταν οι βλαστοί των «γερανιών» βρίσκονται σε πλήρη αύξηση, καλό είναι να τους κάνουμε ένα κορυφολόγημα, δηλαδή αφαίρεση ενός μικρού μέρους του βλαστού τους επάκρια, ώστε να κρατιούνται φουντωτά και συμπαγή.
Εχθροί των φυτών και συμβουλές προστασίας:
Σοβαρές ασθένειες και εχθρούς τα «γεράνια» δεν αντιμετωπίζουν. |
Δημήτρης Κωνσταντάκος, Γεωπόνος Γ.Π.Α
Πηγή: in.gr
Μπανάνα για τα τσιμπήματα, σκόρδο για τον πονόδοντο και κρεμμύδι για τις ιώσεις των αυτιών είναι μερικά από τα θεραπευτικά μυστικά της κουζίνας.
Η κουζίνα δεν είναι μόνο ένα ζεστό δωμάτιο του σπιτιού, όπου ετοιμάζονται όλοι οι γευστικοί πειρασμοί. Είναι επίσης, κι ένα δωμάτιο με πολλά μυστικά. Το ψυγείο και τα ντουλάπια μας κρύβουν όχι μόνο γευστικούς, αλλά και θεραπευτικούς θησαυρούς.
Έρευνα του αμερικανικού περιοδικού Whole Living, μας δίνει ιδέες για τις απλές φυσικές θεραπείες που βρίσκουμε στην κουζίνα μας. Ανοίξτε τα ντουλάπια και τα κελάρια σας κι ανακαλύψτε την δύναμη των θεραπευτικών τροφών.
Μέλι, λεμόνι και πιπέρι καγιέν για τον πονόλαιμο
Αν δεν μπορείτε να καταπιείτε, βάλτε μισό κουτάλι της σούπας μέλι, γεμίστε το υπόλοιπο με χυμό λεμονιού και πασπαλίστε το με 1/8 ή ¼ του κουταλιού πιπέρι καγιέν. Στην συνέχεια πιπιλίστε το αργά κι αν χρειαστεί επαναλάβετε.
Το λεμόνι έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ενώ το μέλι μαλακώνει και απολυμαίνει και το πιπέρι καγιέν διεγείρει την κυκλοφορία και διευκολύνει την επούλωση.
Σκορδόπαστα εναντίον πονόδοντου
Αν έχετε πονόδοντο και ο οδοντίατρος είναι μακριά, φτιάξτε μια πάστα από μια σκελίδα σκόρδο και θα ανακουφιστείτε. Βάλτε σε ένα κουτάλι του τσαγιού 1/8 νερό και λιωμένο σκόρδο και κάντε ένα παχύ μείγμα. Βάλτε το επάνω στην τρύπα για 5 με 10 λεπτά και φτύστε το. Αν χρειαστεί επαναλάβετε. Δεν είναι κατάλληλο για μωρά.
Φασκόμηλο για το πρήξιμο της περιόδου
Εάν υποφέρεται από το πρήξιμο της περιόδου, τότε 3 με 4 φλυτζάνια φασκόμηλο την ημέρα, θα σας ανακουφίσουν. Εκτός από τις μέτριες διουρητικές του ικανότητες, χάρη στις οποίες αποβάλλονται τα κατακρατούμενα υγρά, φαίνεται ότι έχει ευεργετική επίδραση και στην διάθεσή μας πριν και κατά την διάρκεια της περιόδου. Η λαϊκή μάλιστα, σοφία λέει ότι «ελαφραίνει το πνεύμα», χαλαρώνοντάς μας.
Φύλλα μαρουλιού για το στραμπούληγμα
Στραμπουλίξατε το πόδι σας; Πάθατε διάστρεμμα και δεν μπορείτε να σταθείτε από τον πόνο; Μέχρι να πάτε στον γιατρό, απλώστε επάνω στην περιοχή φύλλα μαρουλιού. Δέστε τα απαλά με μια ελαστική γάζα και αλλάξτε το κατάπλασμα μόλις γίνει ζεστό. Η πλούσια περιεκτικότητά του σε ένα αλκαλοειδές, την λακτοσίνη, που έχει κατασταλτικές ιδιότητες, το καθιστά ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες για απλές περιπτώσεις.
Τζίντζερ και αλάτι για την δυσπεψία
Μασώντας μια πάστα από πιπερόριζα, γνωστή ως τζίντζερ, και αλάτι πριν το φαγητό απομακρύνετε τον κίνδυνο της δυσπεψίας. Ξύστε την επιφάνεια ενός φρέσκου τζίντζερ και ανακατέψτε μια πρέζα από αυτό με μια πρέζα χοντρό αλάτι, έως ότου φτιάξετε μια πάστα. Μασήστε την για 2 - 3 λεπτά χωρίς να την καταπιείτε και φροντίστε να ξεκινήσετε το φαγητό μέσα στα επόμενα 15 λεπτά. Αλλιώς η αίσθηση καψίματος που θα σας φέρει, θα είναι ενοχλητική.
Μέντα για τον πονοκέφαλο
Τα τελευταία χρόνια οι διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί επιβεβαιώνουν όσα οι άνθρωποι λένε για τις ιδιότητες της μέντας. Μια κρύα κομπρέσα με αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να μας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο. Μέσα σε ένα μπολ κρύο νερό βυθίστε 5 - 7 σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας κι έπειτα φτιάξτε μια κομπρέσα, την οποία εφαρμόζετε στο μέτωπο για 10 με 15 λεπτά.
Ρυζόνερο εναντίον διάρροιας
Αν σας ταλαιπωρεί κάποιος ιός του στομάχου ή μια τροφική δηλητηρίαση, η καλύτερη λύση για να σταματήσετε την διάρροια βρίσκεται στο ρυζόνερο. Εκτός από μαλακτικό, καταπραϋντικό και γευστικό, βοηθάει και στην σταθεροποίηση του εντέρου. Για να το παρασκευάσετε, βράστε ένα φλιτζάνι ρύζι μέσα σε διπλάσιο νερό από ότι συνήθως, δοκιμάστε μια αναλογία 1 προς 4. Σουρώστε το ζωμό και πιείτε τον ζεστό ή κρύο.
Μπανάνα για τα ενοχλητικά τσιμπήματα
Τι άλλο μπορούμε να φτιάξουμε με την μπανάνα εκτός από εξωτικούς χυμούς και γευστικούς πειρασμούς; Η φλούδα της με τις πλούσιες καταπραϋντικές ιδιότητες είναι κατάλληλη για τα ενοχλητικά τσιμπήματα, ειδικά αυτά που μας προκαλούν έντονη φαγούρα, όπως των κουνουπιών. Οπότε φάτε την μπανάνα και βάλτε επάνω στο τσίμπημα την φλούδα, από την εσωτερική πλευρά, έως ότου περάσει η φαγούρα ή το κάψιμο.
Κρεμμύδι και σκορδέλαιο για τον πόνο των αυτιών
Έχετε πόνο στα αφτιά, τότε βράστε κρεμμύδια. Τα θειούχα συστατικά τους θεραπεύουν τις φλεγμονές των αφτιών, όταν χρησιμοποιούνται τοπικά. Σοτάρετε ένα κρεμμύδι σε λίγο νερό μέχρι να γίνει ημιδιάφανο. Στην συνέχεια, βάλτε το μείγμα μέσα σε μια κάλτσα ή ένα παλιό πανί και τοποθετήστε το επάνω στο αφτί, όσο είναι ακόμη ζεστό. Κάντε το και στα δύο αφτιά, ακόμη και αν πονάει μόνο το ένα.
Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει, τότε είναι η ώρα να φτιάξετε σκορδέλαιο. Μέσα σε ¼ της κούπας ελαιόλαδο, ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά 3 ή 4 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδο για 20 λεπτά. Στραγγίξατε και αφήστε να κρυώσει και στην συνέχεια, στάξτε μερικές σταγόνες μέσα στο αφτί κάθε 4 ώρες, μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή.
Πηγή: Το Βήμα, υγεία + fitness