Σελιδες

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

"Φεγγαρότσαρκα" .... στην πόρτα μας!


Αύριο η μεγαλύτερη πανσέληνος των τελευταίων 18 χρόνων

Την πιο μεγάλη και λαμπερή πανσέληνο των τελευταίων 18 χρόνων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αύριο οι ρομαντικοί, οι φωτογράφοι και φυσικά οι αστρονόμοι καθώς το φεγγάρι θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά μετά την 8η Μαρτίου του 1993, σε απόσταση 356.580 χιλιομέτρων.

Το 1993 η απόσταση του δορυφόρου από τη Γη ήταν τα 356.530 χιλιόμετρα.
 Η Σελήνη αύριο το βράδυ μπορεί να φαίνεται μέχρι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια κοινή πανσέληνο.

Το αυριανό φαινόμενο δηλαδή το σημείο της κοντινότερης προσέγγισης Γης - Σελήνης ονομάζεται περίγειο (κοντά στην πανσέληνο), ενώ το πιο μακρινό σημείο της Σελήνης από τη Γη ονομάζεται απόγειο και τότε το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας περίπου 406.500 χλμ.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η Σελήνη δεν περιφέρεται σε κυκλική αλλά σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, γι' αυτό η απόστασή της από τον πλανήτη μας αυξομειώνεται.
Αύριο λοιπόν το φεγγάρι θα φαίνεται πελώριο κυρίως όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα του οπτικού πεδίου του παρατηρητή.

Αρκετοί είναι αυτοί που συνδέουν το πλησίασμα της Σελήνης (που αυξάνει τη βαρυτική έλξη της στον πλανήτη μας) με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία, ενώ άλλοι προβλέπουν και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα στις προσεχείς ημέρες. Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα δεν δίνει ιδιαίτερη βάση σε αυτές τις εικασίες καθώς δεν έχουν τις απαραίτητες επιστημονικές αποδείξεις για να υποστηρίξουν τέτοιου είδους θεωρίες.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μετρήσεις, όπως ανέφερε ο Κέβιν Χόρσμπουργκ από το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Λίβερπουλ, οι παλιρροϊκές επιρροές που ασκεί η Σελήνη στη Γη είναι περίπου 10% έως 15% ισχυρότερες στη διάρκεια ενός σεληνιακού περίγειου, όμως αυτό, όπως εξηγεί, δεν σημαίνει ότι οι παλίρροιες γίνονται πιο ψηλές σε ίδιο ποσοστό. Το πολύ, να ψηλώσουν κατά δύο έως τρία εκατοστά.

Όπως και να έχει η πανσέληνος της 19ης Μαρτίου θα είναι εντυπωσιακή, αν ο ουρανός δεν έχει σύννεφα, και αυτή θα είναι στην κορύφωσή της στις
20:10 το βράδυ, ενώ η ανατολή της θα λάβει χώρα στις 18:34 και
η δύση της στις 05:52 την αυγή. 

10 σχόλια:

  1. Μ΄αρέσει που αφήνω πρώτη το σχόλιό μου...Υπέροχο φεγγάρι κορίτσια...να περάσετε ωραία ρομαντική βραδιά...Καλό Σ/Κ και αγκαλιά με το φεγγάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά έχει ένα εκπληκτικό φεγγάρι και αύριο θα είναι ακόμα πιο φωτεινό!!! Και σύ Εύα να περάσεις όσο πιο όμορφα γίνεται το Σαββατοκύριακο σου. Τα φιλιά μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ να δείς τι έπαθα σήμερα που έκανα και ανάρτηση για το μεγαλύτερο φεγγάρι κατα λάθος και τώρα τρέχω να τα μπαλώσω χαχαχα αλλά πρωτοτύπησα !!! καλό σας βράδυ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν πειράζει effie και σήμερα το φεγγάρι είναι πανέμορφο!!! Μικρή θα είναι η διαφορά του με το αυριανό!!!
    Καλό βράδυ και σε σένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και εγώ βρε κορίτσια, απόψε έβγαζα φωτογραφίες!
    Και σκεφτόμουν γιατί δεν μου μοιάζει μεγαλύτερο? Ίδιο το βλέπω...
    Για να δούμε αύριο τη διαφορά.
    Θα έχει μεγαλώσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κρίμα σήμερα αλλά και χθες ο καιρός μας τα χάλασε. Βροχερός δεν θα μπορέσουμε να απολαύσουμε το φεγγάρι. Δεν πειράζει. Κορίτσια σας στέλνω και ένα ποίημα που μου άρεσε πάρα πολύ! :-)
    Καλό βράδυ!!!!

    Πανσέληνος απόψε
    Ανατολή του φεγγαριού
    Στο σώμα σου
    Που απλώνει το στιλπνό του φως
    Εκεί, που η ανάσα σου
    Κύμα ξεχύνεται και λάβα ατέρμονη
    Εκεί, στη φλογερή σπηλιά σου
    Με τους κρυφούς ιριδισμούς
    Και με τους σταλακτίτες
    Με την τρεχούμενη πηγή
    Που αναβλύζει μύρο
    Και πάθος απροσμέτρητον,
    Εκεί, που αδημονεί ο χτύπος
    Κι ο σφυγμός του δειλινού
    Και ανταμώνει βότσαλα και χάδια
    Λάμψεις κι αχούς διάφανους
    Ερωτικά μυρωδικά και άνθη
    Που τα νοτίζεις
    Με τα αραχναία χείλη σου
    Με την δαντελωτή σου γλώσσα
    Κι αναριγάς στη φλόγα
    Του γεμάτου φεγγαριού
    Κι ολάκερη ευφραίνεσαι

    Τάκης Τσαντήλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι όμορφο ποίημα Δήμητρα!!! Ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας... Καλό σου βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι έπαθες Ζαμπία μου, μπέρδεψες την ημερομηνία; Πάντως και προχθές όμορφο ήταν το φεγγάρι... Εγώ πάντως το απόλαυσα χθές σε ένα παντακάθαρο ουρανό στην παραλία του Γερολιμένα στη Μάνη, και ήταν κορίτσια ένα φεγγάρι μαγικό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το άρθρο λέει, "...Αύριο λοιπόν το φεγγάρι θα φαίνεται πελώριο κυρίως όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα του οπτικού πεδίου του παρατηρητή...".
    Αυτό το έζησα κυριολεκτικά, όταν τα ξημερώματα του Σαββάτου (κατά τις 4 το πρωί) οδηγούσα και το φεγγάρι ήταν ακριβώς μπροστά μου, στην οριζοντογραμμή του Υμηττού!
    Ήταν δε ΤΟΟΟΟΟΣΟ φωτεινό, που σχεδόν με ενοχλούσε, όπως ενοχλούν τα φώτα των αυτοκινήτων που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα! Φαινόταν δε, εκείνη τη στιγμή ασυνήθιστα μεγάλο! Ήταν πραγματικά μια σπάνια εμπειρία (αυτή η έντονη φωτεινότητα, σε συνδυασμό με το μέγεθος)!
    Την επομένη το βράδυ (του Σαββάτου), έπαιζε "κρυφτό" ανάμεσα στα σύννεφα (της ανατολικής Αττικής... εκεί βρισκόμουν) και ήταν επίσης απολαυστικότατο... Σε κάθε περίπτωση, η πανσέληνος αποτελεί εξαιρετικό θέαμα! Αισθάνεσαι, ότι όσες φορές και να δεις μια πεντακάθαρη πανσέληνο, ποτέ δεν την χορταίνεις αρκετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εγω και να ηθελα να το δω δεν μμπορεσα... εκει που ημουν... στα βουνα ειχε ομιχλη και συννεφια το βραδυ...

    οχι πως καιγομουν κιολας...χαχαχαχαχα..


    καλο βραδυυυυυυυυυυυυ..

    φιλακια σε ολεςς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή