Η λέξη καρναβάλι προέρχεται από τις Λατινικές λέξεις «carne» =κρέας και «vale» =έχε γεια ή απέχω। Άλλη εκδοχή είναι να προέρχεται από τις λέξεις «carne» και «levare» (=αίρω, σηκώνω). Άρα καρναβάλι σημαίνει αποχή από το κρέας.
Οι Αποκριές διαρκούν τρεις εβδομάδες και ονομάζεται τριώδιο।
Ξεκινούν την πρώτη Κυριακή, που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του "Τελώνη και Φαρισαίου". Την δεύτερη Κυριακή , στο Ευαγγέλιο του ¨"Ασώτου Υιού". Η τρίτη είναι της "Απόκρεω" και η τελευταία Κυριακή της αποκριάς, κατά την οποία οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις φτάνουν στο απόγειο τους.
Έθιμο η ελληνική αποκριά που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, συνδέεται με την Ελληνική μυθολογία την λατρεία του Διονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασμών.
Πλήθος απο μεταμφιέσεις ανθρώπων σε σατύρους φορώντας μάσκες ξεχύνονταν στους δρόμους, σε γειτονιές σε πλατείες, αστειεύονταν και συμπεριφέρονταν «προκλητικά» με σκοπό ερωτικές σκέψεις ή επίκαιρες καταστάσεις της εποχής να τις διακωμωδήσουν κρύβοντας την αληθινή τους ταυτότητα πίσω από τις μάσκες. Οι παγανιστικές εορτές σταμάτησαν όταν οι άνθρωποι έπαψαν να λατρεύουν τους θεούς του Ολύμπου όμως, το έθιμο παρέμεινε επειδή ήταν βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση του λαού μέχρι και τις ημέρες μας προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών μας.
Ο εορτασμός της αποκριάς διαμορφώθηκε για ψυχαγωγικούς λόγους. Στην ύπαιθρο και στη περιφέρεια διατηρεί ακόμα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, συσπειρώνοντας φιλικούς και συγγενικούς δεσμούς των κατοίκων. Οι αποκριές είναι περίοδος ευθυμίας και διασκέδασης αφήνοντας τις έννοιες και τα προβλήματα κατά μέρος, πριν μπουν οι Χριστιανοί στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.
Τα μεγαλύτερα κέντρα ξεφαντώματος είναι στη Πάτρα το Πατρινό καρναβάλι, στη Θήβα με τον περίφημο «Βλάχικο Γάμο», στη Ξάνθη με το Ξανθιώτικο καρναβάλι, στη Κοζάνη όπου κυριαρχεί το έθιμο του φανού, στη Δράμα στις Κυκλάδες και πολλά άλλα।
Μια γιορτή λοιπόν με έντονους και ξέφρενους ρυθμούς χορού, τραγουδιών, μασκαρέματος με φορεσιές, πολύχρωμες μάσκες, δίνει την δυνατότητα ,έστω και εφήμερα, να κάνουν όσοι θέλουν την υπέρβαση τους। Με μια χαρούμενη πειραχτική διάθεση, θέλοντας να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ρουτίνας ενώνονται όλοι σε μεγάλη συντροφιά γλεντούν, παίζουν και διασκεδάζουν μέχρι πρωίας
Καλές Αποκριές
Έχω περάσει αρκετές φορές το καρναβάλι στην Πάτρα και είναι πραγματικά πολύ ωραία!Σου φεύγουν τα πάντα ( μαζί και τα πόδια )ξεδίνεις.Οι ομέδες των παιδιών ασχόλούνται με πολύ αγάπη για να ετοιμάσουν τις στολές και τους καρνάβαλους και αυτό φαίνεται!!!Έχω κάνει και μία φορά στο χωριό μου στην Καρδίτσα όπου ντύνεται ένας άντρας νύφη και ο γαμπρός κανόνικά, υπάρχει μία αρκούδα αλλά να σας πω την αλήθεια δεν θυμάμαι πολλά γιατί ήμουνα μικρή.Παρόλα αυτά οι απόκριες είναι για όλους που διατηρούν ακόμα το κέφι τους για μεταμφιέσεις που προκαλούν ατελέιωτο γέλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφή