Googleartproject.com: Περιηγηθείτε στα μουσεία του κόσμου και κάνετε τη συλλογή σας
Τα αποκαλυπτήρια του Art Project, μίας μοναδικής συνεργασίας με ορισμένα από τα πλέον φημισμένα μουσεία τέχνης του κόσμου με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να ανακαλύψει και να δει περισσότερα από χίλια έργα τέχνης στο διαδίκτυο με εξαιρετική λεπτομέρεια, έκανε σήμερα η Google.
H συνεργασία αυτή ολοκληρώθηκε μετά από 18 μήνες και αφορά σε 17 μουσεία τέχνης. Το αποτέλεσμα της δε μπορεί κάποιος να εξερευνήσει στο www.googleartproject.com. το οποίο και περιλαμβάνει ορισμένες από τις εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες διασήμων έργων τέχνης, καθώς και την αντιπαραβολή περισσότερων από χιλίων άλλων εικόνων σε ένα σημείο. Επιπλέον, η εφαρμογή περιλαμβάνει τη δυνατότητα πανοραμικής περιήγησης σε συγκεκριμένες γκαλερί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Street View εσωτερικού χώρου.
Με αυτό το μοναδικό πρόγραμμα, ο καθένας, οπουδήποτε και αν βρίσκεται, θα έχει τη δυνατότητα να μάθει για την ιστορία αλλά και τους καλλιτέχνες οι οποίοι βρίσκονται πίσω από ένα τεράστιο αριθμό έργων τέχνης με το κλικ ενός ποντικιού.
Κάθε ένα από τα μουσεία, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Google, έχουν συνεργαστεί εκτενώς μαζί της, παρέχοντας εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση σε κάθε βήμα του έργου, από την επιλογή των συλλογών που θα παρουσιαστούν έως την παροχή συμβουλών για την καλύτερη γωνία λήψης των φωτογραφιών αλλά και το είδος της πληροφορίας που θα συνοδεύει το έργο τέχνης.
Το εύρος των έργων τέχνης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Google είναι τεράστιο και περιλαμβάνει έργα από τη Γέννηση της Αφροδίτης του Botticelli έως και το No Woman, No Cry του Chris Ofili, τα μεταϊμπρεσιονιστικά έργα βυζαντινής εικονογραφίας του Cezanne, τις οροφές των Βερσαλλιών, ναούς της αρχαίας Αιγύπτου, τη συλλογή Whistlers αλλά και έργα του Rembrandt ανά την υφήλιο. Συνολικά, έχουν συμπεριληφθεί 486 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Βασικά χαρακτηριστικά:
Εξερεύνηση των μουσείων με την τεχνολογία Street View: χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό αυτό, οι επισκέπτες μπορούν να κινούνται μέσα στην γκαλερί εικονικά στο www.googleartproject.com, επιλέγοντας έργα τέχνης που τους ενδιαφέρουν και κάνοντας κλικ για να ανακαλύψουν περισσότερα ή απολαμβάνοντας τις εικόνες υψηλής ανάλυσης όταν αυτές είναι διαθέσιμες.
Το πλαίσιο πληροφοριών επιτρέπει στους ανθρώπους να διαβάζουν περισσότερα για ένα έργο τέχνης, να βρουν και άλλα έργα του ίδιου καλλιτέχνη αλλά και να δουν σχετικά video στο YouTube.
Ένα ειδικά σχεδιασμένο όχημα του Street View τράβηξε φωτογραφίες 360 μοιρών του εσωτερικού επιλεγμένων γκαλερί, οι οποίες στη συνέχεια ενώθηκαν, επιτρέποντας την αρμονική περιήγηση σε περισσότερα από 385 δωμάτια μέσα στα μουσεία. Το εσωτερικό των γκαλερί μπορεί επίσης να εξερευνηθεί από το Street View in Google Maps.
Χαρακτηριστικό ιδιαίτερα υψηλής ανάλυσης στα έργα τέχνης: κάθε ένα από τα 17 μουσεία, επέλεξαν από ένα έργο για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετική λεπτομέρεια με τη χρήση τεχνολογίας φωτογραφίας super high resolution ή «gigapixel». Κάθε τέτοια εικόνα περιέχει περίπου 7 δισ. pixels, επιτρέποντας στον θεατή να μελετήσει τις λεπτομέρειες της πινελιάς αλλά και την πατίνα πέρα από τις δυνατότητες του γυμνού οφθαλμού.
Λεπτομέρειες που είναι δύσκολο να δει κανείς όπως το μικροσκοπικό χαρτί με τους λατινικού στίχους στο έργο του Hans Holbein του Νεότερου The Merchant Georg Gisze.ή οι άνθρωποι πίσω από το δέντρο στο έργο του Ivanov The Apparition of Christ to the People.
Επιπλέον, τα μουσεία παρείχαν φωτογραφίες για μία συλλογή η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 έργα τέχνης. Η ανάλυση αυτών των εικόνων, σε συνδυασμό με ένα ειδικά κατασκευασμένο zoom viewer, επιτρέπει στους λάτρεις των έργων τέχνης να ανακαλύψουν μικροσκοπικές πτυχές των έργων τις οποίες μπορεί να μην είχαν ποτέ δει από κοντά, όπως τους ανθρώπους στον ποταμό στο έργο του El Greco View of Toledo ή τις μεμονωμένες κουκίδες στο Grandcamp, Evening του Seurat.
Δημιουργείστε τη δική σας συλλογή: η λειτουργία «Create your own collection» επιτρέπει στους χρήστες να σώσουν συγκεκριμένες οπτικές οποιουδήποτε από τα 1000 έργα τέχνης και να χτίσουν τη δική τους προσωποπική συλλογή. Σχόλια μπορούν να προστεθούν σε κάθε πίνακα και όλη τη συλλογή μπορούν να τη μοιραστούν με τους φίλους και την οικογένειά τους. Είναι ένα ιδανικό εργαλείο για μαθητές ή ομάδες που δουλέψουν σε ομαδικές εργασίες ή συλλογές.
Ο Nelson Mattos, VP Engineering της Google δήλωσε σχετικά με το νέο πρόγραμμα: «τα τελευταία 20 χρόνια ο κόσμος της τέχνης έχει μετατραπεί και εκδημοκρατιστεί. Είμαστε ενθουσιασμένοι που είχαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με κορυφαία μουσεία σε πολλές χώρες, προσφέροντάς τους υπηρεσίες τεχνολογίας αιχμής. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει έμπνευση για ακόμη περισσότερους ανθρώπους να μπουν και να εξερευνήσουν την τέχνη σε νέα επίπεδα λεπτομέρειας».
Ο Amit Sood, Head του συγκεκριμένου έργου της Google δήλωσε: «Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μία ομάδα Googlers με πάθος για να κάνουν την τέχνη προσβάσιμη στο διαδίκτυο. Μαζί με τους συνεργάτες μας στα μουσεία ανά τον κόσμο έχουμε δημιουργήσει κάτι το οποίο ελπίζουμε να είναι ένα συναρπαστικό εργαλείο στα χέρια όσων αγαπούν την τέχνη, μαθητών αλλά και όσων επισκέπτονται μουσεία έστω και περιστασιακά, εμπνέοντάς τους να επισκεφτούν το πραγματικό μουσείο μία μέρα».
Σημειώνεται ωστόσο ότι, αν και η εταιρεία δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμα πόσα και ποιά μουσεία θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα, προς το παρόν ο χρήστης δε θα βρει κανένα ελληνικό μουσείο.
τέλεια ιδέα, κρίμα για τα ελληνικά μουσεία... θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα !!! καλημέρα :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν θες διαβασε την εκ βαθεων συγκλονιστικη εξομολογηση του Τηλεμαχου στο μπλογκ μου :
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://anisixos.blogspot.com/2011/02/blog-post_12.html
Ναι, Ιωάννα μου, είχα μπει τυχαία κάποια μέρα και ήταν αποκάλυψη..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς ελπίσουμε να δούμε και τα δικά μας μουσεία κάποια στιγμή.
Καλό Σαββατοκύριακο
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός πολιτισμός "παραμερίζεται" τόσο εύστοχα.Φίλη Ιωάννα μουσεία υπάρχουν αλλά ποιός θα τα προωθήσει δεν ξέρω.Βλέπε το μουσείο της Ακρόπολης.Καλή μέρα και καλή εβδομάδα κυρίες μου. :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ απολύτως φίλε bag μαζί σου. Και βέβαια μουσεία υπάρχουν με πρώτο και καλύτερο το εξαιρετικό μουσείο της Ακρόπολης ή της Αρχαίας Ολυμπίας ή αυτό με τα καταπληκτικά εκθέματα στο Δίον και που έρχονται χιλιάδες τουρίστες από όλο το κόσμο για να τα δούν...Αλλά ποιός ενδιαφέρθηκε για να πιέσουν ώστε να μπούν σε αυτό το πρόγραμμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο γι'αυτούς που σχεδίασαν αυτό το πρόγραμμα και βέβαια μας αγνόησαν τεχνηέντως, όταν γνωρίζουν ότι πάρα πολλά κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς βρίσκονται σχεδόν παράνομα σε όλα αυτά τα μουσεία που προβάλλουν
άρα εξυπηρετούν κάποιους σκοπούς...εμείς όμως τι κάναμε γι'αυτό;
Καλή εβδομάδα και σε σένα.