Επάνω από αυτές τις σελίδες γενιές και γενιές ελληνόπουλων πέρασαν ατέλειωτες μαθητικές ώρες. Τα πρόσωπα τα οποία παρελαύνουν από αυτά τα βιβλία είναι κάτι περισσότερο από οικεία στη συλλογική μνήμη. Αναγνωστικά, αλφαβητάρια και παντός τύπου εγχειρίδια γλωσσικής διδασκαλίας που βρέθηκαν στα ελληνικά θρανία από το 1860 και για έναν ολόκληρο αιώνα αφηγούνται τη δική τους ιστορία στη νέα έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης με τίτλο «Λογοτέχνες και καλλιτέχνες στα αναγνωστικά 1860- 1960», η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Εϋνάρδου με τη συνεργασία της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Σχολή Μωραΐτη) και θα διαρκέσει ως τις 14 Μαρτίου του 2010. Τα περίπου 50 βιβλία τα οποία βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των ερευνητών της έκθεσης δεν καταγράφουν μόνον παιδαγωγικές προσεγγίσεις διαφορετικών εποχών. Λειτουργούν και ως μάρτυρες της λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής παραγωγής του τόπου, καθώς αρκετά από αυτά υπήρξαν έργα σημαντικών λογοτεχνών, από τον Γεώργιο Δροσίνη ως τον Στράτη Μυριβήλη, ενώ εικονογραφήθηκαν από ονομαστούς καλλιτέχνες όπως οι Ι.Πλατύς, Γ.Στέρης, Π.Βυζάντιος, Λ.Μοντεσάντου, Τάσσος, Σπύρος Βασιλείου, κ.ά.
Το εξώφυλλο του Γραμματόπουλου για το θρυλικό πλέον αλφαβητάριο «Τα καλά παιδιά» (1949) |
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=308489&dt=09/01/2010#ixzz1DLyKvSOi
Πόσο πίσω με γύρισες Αφροδίτη μου...πολύ συγκινήθηκα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι είναι τόσο οικεία και τόσο αγαπημένα τα πρόσωπα αυτών των βιβλίων...
Τι ωραία συναισθήματα που ξυπνά αυτό το θέμα των παλιών αναγνωστικών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω δυο από αυτά στο πρωτότυπό τους. Το ένα είναι αυτό που δείχνετε, με τα χαρακτικά του Γραμματόπουλου, το άλλο νεώτερο, δεν θυμάμαι ποιανού είναι.
Κάποια στιγμή υπήρξαν και νεώτερες επανεκδόσεις τους.
Ευχαριστώ πολύ
Πόσο νοσταλγικό Ιωάννα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτοιμη είμαι να ξανακαθίσω σ εκείνο το θρανίο και να διαβάσω: Η Βασδέκη (μα που το βρήκανε;;) τραγουδά: Μάνα σγουρός βασιλικός..
Και τι θυμήθηκα: Είχα μια συμμαθήτρια τη Γιάννα της οποίας τη μαμά τη λέγανε Βερδίκη από το Ευριδίκη. Λοιπόν η Γιάννα όλο στόμφο αρχίζει να διαβάζει: Η ...Βερδίκη τραγουδά!!! (Γέλιο μέχρι τα πατώματα η τάξη!!!)
Όμορφα χρόνια..
Ρεγγίνα μου και μένα αυτό το άρθρο της Αφροδίτης που ανάρτησε, μου έφερε πολλές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Είμαι συλλέκτρια παρόμοιων βιβλίων. Αγαπώ τις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων μια και αυτές έφυγαν ανεπιστρεπτί...
ΑπάντησηΔιαγραφήΖαμπία είσαι απο τις τυχερές που έχεις δύο απο αυτά τα βιβλία στο πρωτότυπό τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 1955 και μέχρι το 1978 κυκλοφορεί το «αλφαβητάριον» των Ι.Κ. Γιαννέλη και Γ. Σακκά με εικονογράφηση και πάλι του Γραμματόπουλου. Οι μικροί ήρωες των σελίδων του η Άννα η Έλλη η Λόλα ο Μίμης η οικογένεια τους και οι φίλοι τους αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη εποχή και παραμένουν στη μνήμη χιλιάδων μαθητών μέχρι σήμερα… Στα τέλη του 1993 οι εκδόσεις Νέα Σύνορα- Α.Α.Λιβάνη ξανατύπωσαν αυτό το αλφαβητάριο για να θυμηθούν πολλοί τα πρώτα τους σχολικά χρόνια. Η κυκλοφορία του είχε τρομερή επιτυχία με δεκάδες επανεκδόσεις και εγώ τουλάχιστον θυμάμαι εκείνη και την επόμενη χρονιά να πουλάμε στο βιβλιοπωλείο μου πάνω από 150 αντίτυπα κάθε μήνα, κάτι που δεν έχει γίνει για κάποιο άλλο βιβλίο!!!