Σελιδες

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα αλογάκια της Ρόδου

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα μικρόσωμα αλογάκια της Ρόδου, που παλεύουν να επιβιώσουν για να διατηρήσουν το αυτόχθονο γενετικό τους υλικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ο Σύλλογος Προστασίας του μικρόσωμου αλόγου της Ρόδου, «Φαέθων», έχει κάνει αίτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για αναγνώριση της φυλής, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 20 ζώα για να αναγνωρισθεί μια φυλή ενώ στη Ρόδο υπάρχουν μόνο επτά αλογάκια.

Ο «Φαέθων» ασχολείται με τη διάσωση και διατήρηση της σπάνιας φυλής ίππου της Ρόδου από το 2001.

Τα επτά εναπομείναντα αλογάκια, που ζούσαν στα βουνά της Αρχαγγέλου, στη Ρόδο, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις, ενώ υποβάλλονται σε γενετικές αναλύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος κατασκεύασε ένα σύγχρονο καταφύγιο, με στάβλους, ταΐστρες και ποτίστρες, αποθήκες ζωοτροφών, περιφραγμένους χώρους εκτόνωσης, δεξαμενή συλλογής υδάτων και έκταση, όπου καλλιεργούνται κτηνοτροφικά φυτά.

Επιπλέον, ανέδειξε τα αλογάκια σε πόλο τουριστικής έλξης, αναθερμαίνοντας την τοπική οικονομία και βοηθώντας ώστε να γίνουν αποδεκτά από την τοπική κοινωνία ως στοιχείο της πολιτισμικής της κληρονομιάς.

Παράλληλα δημιούργησε κι ένα χώρο υποδοχής επισκεπτών, στον οποίο προσέρχονται κάθε χρόνο οι μαθητές της Ρόδου και της υπόλοιπης Ελλάδας για να γνωρίσουν τα αλογάκια και να ευαισθητοποιηθούν για τη διάσωσή τους.

Στο παρελθόν τα αλογάκια υπερέβαιναν τα εκατό, ωστόσο μετά τη δεκαετία του ’50 η εξάρτηση των ντόπιων από τα μικρόσωμα ζώα μειώθηκε. Έτσι κάποια εγκαταλείφθηκαν, ενώ άλλα τα εξόντωσαν γεωργοί και κτηνοτρόφοι επειδή κατέστρεφαν τις καλλιέργειές τους.

Πηγή: econews

2 σχόλια:

  1. Τι κρίμα που κινδυνεύουν από εξαφάνιση!
    Πολύ θα ήθελα να είχα ένα τέτοιο αλογάκι...ή τέλος πάντων, ένα αλογάκι. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά είναι κρίμα Ζαμπία μου. Κάτι παρόμοιο είχα δεί και στην Σκύρο, όπου μερικά τα έβλεπες να κυκλοφορούν στο βουνό σκελετωμένα και αξιολύπητα...Και είναι τόσο αξιολάτρευτα ζώα τα άλογα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή