Σελιδες

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ήμερο έλατο ή «Τάξος»

Ο τάξος είναι ένα κωνοφόρο αειθαλές δένδρο με βελονοειδές φύλλωμα. Αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό όμως το ύψος του μπορεί να ξεπεράσει τα 10 - 15 μέτρα. Χρησιμοποιείται ευρύτατα για την κατασκευή φραχτών αλλά και μεμονωμένο. Η εποχή ανθοφορίας του κυμαίνεται από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο ενώ η ωρίμανση των καρπών του πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου. Όλα τα μέρη του φυτού, εκτός από τους καρπούς του, είναι δηλητηριώδη αφού περιέχουν το αλκαλοειδές ταξίνη (τα σπέρματα των καρπών είναι και αυτά δηλητηριώδη).

Φωτισμός – Θερμοκρασία : Το ήμερο έλατο προτιμάει τις τοποθεσίες με άφθονο ήλιο αλλά μπορεί να αναπτυχθεί καλά ακόμα και σε σκιά. Γενικά το δένδρο αυτό είναι ανθεκτικό στις περισσότερες κλιματικές συνθήκες, επομένως δεν έχει ιδιαίτερες καλλιεργητικές απαιτήσεις. Επίσης, μπορεί να αναπτυχθεί σωστά και σε τοποθεσίες με πολύ αέρα.

Έδαφος – Πότισμα : Το φυτό αυτό μπορεί να αναπτυχθεί σε ποικιλία εδαφών, από τα πιο όξινα έως τα αλκαλικά. Πρέπει όμως να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή αποστράγγιση αλλά και να συγκρατούν την απαιτούμενη υγρασία. Επομένως, τα ποτίσματα πρέπει να είναι τακτικά με μικρές ποσότητες νερού.

Λίπανση : Η λίπανση είναι απαραίτητη για την υγεία και ζωηρότητα του φυτού. Προτεινόμενο λίπασμα για το σκοπό αυτό είναι το «SPECIAL XL» της εταιρείας ΒΙΟΦΥΤ.


Πολλαπλασιασμός : Ο τάξος πολλαπλασιάζεται είτε με σπόρους ή με μοσχεύματα. μέθοδος με τους σπόρους δεν είναι και τόσο ιδανική αφού για να μπορέσει να αναπτυχθεί το φυτό χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο.

Χρησιμότητα : Το ήμερο έλατο είναι κατάλληλο για τη μείωση των ρύπων από την ατμόσφαιρα. Η σημαντικότερη χρήση του, όμως, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο κατά του καρκίνου. Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως πονοκέφαλο, κυστίτιδες, προβλήματα καρδιάς, άσθμα κ.τ.λ.

Επιμέλεια κειμένου από την εταιρία BIOFYT
Πηγή Οtenet.gr

3 σχόλια:

  1. Έχω ένα έλατο εντός Αττικής. Είναι ενός έτους. Το ποτίζω καθημερινά αλλά ξεραίνεται. Τι να κάνω?
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εμένα δεν έκανε καλή αποστράγγιση και γέμισε άσπρα σκουλήκια που του τρώγανε τη ρίζα... μου είπαν ότι χρειάζεται και κάθε τόσο ένα ριζοπότισμα με φάρμακο...

      Διαγραφή
  2. Το καλύτερο είναι να ρωτήσεις ένα γεωπόνο.Εμείς απλά μεταφέρουμε κάποιες πληροφορίες!Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή