Σελιδες

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Ηλιοθεραπεία: εχθρός ή φίλος;



Μία νέα έρευνα σχετικά με την έκθεσή μας στον ήλιο και κατά πόσο αυτή είναι κακή ή καλή για την υγεία μας έρχεται στην δημοσιότητα από μια ομάδα Δανών ερευνητών. Κι εκεί που οι κατακραυγές ενάντια στην πολυαγαπημένη συνήθεια της ηλιοθεραπείας μας είχαν καταρρακώσει, η έρευνα αυτή δείχνει ότι, ειδικά για τις γυναίκες, η διακριτική έκθεση στον ήλιο βοηθάει στη μακροζωϊα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη D, η παραγωγή της οποίας ενεργοποιείται με την έκθεση στον ήλιο, προλαμβάνει την εξέλιξη του διαβήτη και το σχηματισμό θρομβώσεων του αίματος. Επιπλέον, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βιταμίνη D προλαμβάνει και κάποια είδη καρκίνων.

Ο ογκολόγος που κατέγραψε τη μελέτη αυτή δήλωσε ότι η ηλιακή ακτινοβολία δε μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά υπεύθυνη για την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος, πόσο μάλλον για την εξάπλωσή του. Ένα έγκαυμα από τον ήλιο δε μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, μιας και ο λόγος που παρουσιάζεται αυτή η ασθένεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με σημαντικότερο την κληρονομικότητα.

Από την άλλη, η έρευνα, που βασίστηκε σε πληροφορίες που έδωσαν πάνω από 40.000 γυναίκες, έδειξε ότι όσες γυναίκες κάνουν ηλιοθεραπεία συχνά αλλά με μέτρο και την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία, ζουν πολύ περισσότερο από όσες την αποφεύγουν.

Πηγή: Nooz.gr